Біля будинку Саксаганського хочуть звести багатоповерхівку — Київрада на боці забудовника
Фото: Дмитро Перов

Упритул до історичного будинку, де мешкав Панас Саксаганський, хочуть звести багатоповерховий офісно-житловий і готельний комплекс, повідомив юрист і засновник памʼяткоохоронного хабу "Цегла" Дмитро Перов.

Будівля розташована на вулиці Жилянській, 96, на землі історико-культурного призначення, яка є складовою Музею видатних діячів української культури.

"Якщо багатоповерхівку зведуть, то вона фактично розріже Музей на дві частини. 16-поверхового монстра мають побудувати впритул до Будинку Панаса Саксаганського. Це фактично відділить його від решти будівель Музею — будинків Лисенка, Старицького, Косачів", — стверджує Перов.

Департамент культури КМДА, Мінкульт і Генпрокуратура просять Господарський суд Києва скасувати договір оренди земельної ділянки, укладений із забудовником.

Попри це, за словами активіста, мер Віталій Кличко відправив до суду захищати інтереси забудовника юристів Київради.

Департамент культури КМДА раніше повідомляв, що будівництво на цій землі призведе до пошкодження кількох пам’яток історії, розташованих на суміжних ділянках (вул. Саксаганського, 93, 93-а, 95, 97, 97-в та Жилянській, 96). Зокрема, йдеться про Музей видатних діячів української культури та будинок, у якому жив Панас Саксаганський.

Забудовник, компанія "НВП Рестін", хоче звести на ділянці "офісно-житловий і готельний комплекс" з 2009 року. Дозвіл на виконання будівельних робіт забудовник отримав у 2015-му, однак коли у 2019-му компанія звернулася до Мінкульту для погодження проєктної документації, отримала відмову. У лютому 2022 року ОАСК частково задовольнив позов забудовника, скасувавши відмову Мінкульту.