У Києві презентували літопис про 86 днів оборони Маріуполя  – фото
Фото з виставки

21 лютого у Музеї історії Києва відбулася презентація проєкту "М86. Літопис оборони Маріуполя", створений для вшанування героїчної оборони Маріуполя.

В літописі вперше зафіксована поденна хроніка боротьби за Маріуполь на початку повномасштабного вторгнення на основі свідчень захисників: з 24 лютого до 20 травня 2022 року, коли оборонці міста за наказом командування вийшли з "Азовсталі".

Фото з виставки
Фото з виставки

У створенні літопису взяли участь оборонці Маріуполя. За словами організаторів проєкту, це не тільки задокументована хроніка подій, а й інструмент адвокації для повернення полонених.

"Більш як 2000 захисників залишаються в російському полоні. Час боротися за тих, хто виборов час для нас. Літопис ― не тільки фіксування подій, а й потужний інструмент адвокації для повернення полонених, один з інструментів боротьби України за полонених", ― наголошує Наталя Ємченко, членкиня наглядової ради Mariupol Reborn.

Фото з виставки
Фото з виставки

Для створення цього документа, фахівці зібрали сотні свідчень військовослужбовців, опрацювали тисячі фото- та відеоматеріалів, знімки супутників та десятки тисяч файлів, а також верифікували їх з командирами.

Зокрема, на презентації показали відеоролик, який у хронологічному порядку розповідає про кожен день боротьби за Маріуполь від початку великої війни, а також відбулася міжнародна виставка плакатів.

"Ми закликали авторів через взаємодію та дослідження, метафори, реальні історії та, звісно ж, мистецтво, яке завжди тонко відчуває будь-які зміни, зобразити Маріуполь місцем сили, стійкості та світла, яке пробиває яскравим променем темряву", ― пояснює Настя Іщенко, кураторка виставки.

Фото з виставки
Фото з виставки

Виставка відкрита для відвідування з 22 лютого до 3 березня в Музеї історії міста Києва. Після презентації у Києві виставка буде представлена в основній програмі 12-ї міжнародної трієнале "4-й Блок" у Харкові (Україна), Граці (Австрія), Нью-Йорку та Лос-Анджелесі (США).

Фото з виставки
Фото з виставки

Оборона Маріуполя тривала 86 днів, з 24 лютого до 20 травня 2022 року. Відповідно до заяви Генштабу, подвиг оборонців міста не дозволив росіянам перекинути угруповання кількістю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20 000 осіб) на інші напрямки. Тим самим гарнізон Маріуполя завадив реалізувати план швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Проєкт "М86. Літопис оборони Маріуполя" створений Big City Lab та Національним музеєм історії України за підтримки Mariupol Reborn. Саму онлайн-платформу розробила команда hidden hint software development.

Фото з виставки
Фото з виставки