У Києві студенти вийшли на протест проти штрафів за пропуск навчання
Фото: Артем Ремізовський

У п'ятницю, 24 листопада, студенти приватного закладу "Київський міжнародний університет" (КиМУ) протестували проти платних відпрацювань за пропуск навчання.

14 листопада президент університету Хачатур Хачатурян прийняв наказ №219, яким встановив плату за допуск до відпрацювань. Штрафи за пропуск ввели як в університеті, так і в коледжі при ньому.

Фото: Артем Ремізовський
Фото: Артем Ремізовський

Член незалежної студентської профспілки "Пряма дія" Артем Ремізовський, який допоміг організувати протест, зазначив, що умова про плату за відпрацювання була внесена у договір зі студентами коледжу.

Однак, за його словами, під час підписання договору адміністрація закладу пообіцяла, що під час воєнного стану вона не діятиме. "На обурення студентів через нововведення керівництво коледжу заявило що "всі, хто хоче відрахуватися, — відраховуйтесь", хоча знайти новий коледж посеред навчального року — практично неможливо", — кажуть в профспілці. 

Фото: Артем Ремізовський
Фото: Артем Ремізовський

Згідно з наказом, студент має заплатити по 80 грн за кожну пропущену пару і лише тоді його відпрацювання буде прийняте протягом 5 днів. Водночас якщо здобувач освіти не встигне здати відповідну роботу за цей час, то йому доведеться знов платити.

Загалом указ вимагає 100% відвідуваності на парах — інакше студентів не допустять до заліку іспитів. Окрім цього, відповідно до документа, люди, які поступили на пільгових умовах за договором, втрачають пільги (знижки на навчання), якщо пропустять 10% занять. 

Фото: Артем Ремізовський
Фото: Артем Ремізовський

Ремізовський додав, що основна вимога протесту — скасування цього наказу принаймні на час воєнного стану. Однак студенти також вимагають розв'язання й інших проблем.

Здобувачі освіти зазначають, що більшість поверхів будівлі, де розташований КиМУ, не опалюється; укриття цивільного захисту занадто маленьке і не облаштоване; викладачі інколи не беруть до уваги поважні причини відсутності студента. Ще однією з вимог було припинити підняття цін на навчання на період воєнного стану.

Фото: Артем Ремізовський
Фото: Артем Ремізовський