У людей, які завжди солять страви, є більша ймовірність розвитку діабету 2-го типу
Фото: Unsplash

Нове дослідження Університету Тюлейн в США свідчить, що зменшення споживання солі може знизити ризик розвитку діабету 2-го типу, повідомляє Healthline.

Дослідження, опубліковане в Mayo Clinic Proceedings, є першим, яке виявляє зв’язок між додаванням солі в їжу та ризиком діабету 2-го типу.

"Ми вже знаємо, що обмеження солі може знизити ризик серцево-судинних захворювань і гіпертонії, але це дослідження вперше показує, що відмова від солі може також допомогти запобігти розвитку діабету 2-го типу", — сказав провідний автор дослідження доктор Лу Ці.

Науковці опитали понад 400 000 дорослих у Великій Британії щодо споживання солі, розділивши їх на п’ять категорій: ті, хто "ніколи", "рідко", "іноді", "зазвичай" або "завжди" солять страви.

У понад 13 000 учасників, які регулярно вживали сіль, розвинувся діабет 2-го типу, який виникає, коли організм припиняє належним чином регулювати рівень цукру в крові, що призводить до резистентності до інсуліну.

Порівняно з учасниками, які "ніколи/рідко" вживали сіль, люди, які "іноді", "зазвичай" або "завжди" солили страви, мали на 13%, 20% і 39% відповідно більше шансів на розвиток діабету 2-го типу.

Дослідження, зокрема, встановило зв’язок між більшим споживанням солі та вищим індексом маси тіла (ІМТ).

Автор дослідження вважає, що сіль може спонукати людей їсти більші порції їжі, що збільшує ймовірність розвитку таких захворювань, як ожиріння та запалення, які водночас збільшують ризик розвитку діабету.

Цукровий діабет 2-го типу зазвичай розвивається з віком, і фактори ризику, як правило, пов’язані зі способом життя людей, наприклад, надмірною вагою, ожирінням або вживанням занадто великої кількості солодкої та жирної їжі, але він також може бути генетичним.

Національна служба охорони здоров'я Великої Британії рекомендує дорослим вживати не більше 6 г, або близько однієї чайної ложки солі на день.