У Львові померла жінка, якій вперше в Україні одночасно пересадили легені та серце
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

У львівській лікарні померла 38-річна Ніна з Київщини, якій минулого тижня пересадили комплекс серце — легені. Її організм відторгнув донорські органи. Про це повідомили у Першому медобʼєднанні Львова.

"Попри всі зусилля медпрацівників і вдало виконану операцію її не вдалося врятувати: відбулося гостре відторгнення донорських органів", – йдеться у повідомлені.

Зазначається, що стан Ніни стрімко погіршився на другу добу після трансплантації. Команди Першого медобʼєднання Львова та Інституту серця намагалися його стабілізувати. Пацієнтці підʼєднали ЕКМО — апарат, який замінює роботу серця і легень. Однак на такому ранньому етапі подолати гостре відторгнення одночасно двох органів було майже неможливо.

"Для усього нашого колективу та усіх, хто боровся за життя Ніни й вірив в її одужання, — це великий удар. Немає нічого гіршого, ніж втратити пацієнта", – кажуть лікарі.

Операцію жінці зробили 25 жовтня. Це була перша в Україні пересадка комплексу легені — серце. Трансплантація тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали на операційному столі. Донором органів став 18-річний хлопець, який загинув у ДТП.