У Маріуполі окупанти знищують унікальну мозаїку "Підкорювачі космосу"
Фото: Misto Mariupol

У тимчасово окупованому Маріуполі росіяни почали демонтувати "Будинок зв'язку". Разом з будівлею окупанти знищать унікальну мозаїку Віктора Арнаутова "Підкорювачі космосу". Про це повідомляють у Маріупольській міській раді.

"Як повідомляють місцеві пабліки, окупанти розпочали демонтаж будівлі. З її знесенням буде знищено унікальний витвір мистецтва монументалізму "Підкорювачі космосу" авторства маріупольця Віктора Арнаутова", — йдеться у повідомленні.

Фото: Маріупольська міська рада
Фото: Маріупольська міська рада

"Підкорювачі космосу" —  одна з трьох робіт Віктора Арнаутова. Мозаїка розташована в самому центрі Маріуполя, а її площа займає близько 100 кв.м.

Монументальне панно на "Будинку зв’язку" з’явилося в 1964 році. Воно стало другою мозаїкою в місті. Вважається, що саме це панно поклало початок монументальному мистецтву.

Мозаїка присвячена популярній у 60-их космічній темі й розповідає про роботу зв'язківців. Вона зображує групу науковців, які готуються до зльоту ракети. Також можна помітити мікрофон в руці одного з них, а всі герої спілкуються між собою.

"Для росіян та колаборантів не має жодної цінності в історії та культурі нашого рідного міста. Вони знищили музеї, мозаїки, історичні будівлі. Усе, що ми бережно цінували та зберігали", — зазначили в міській раді.

Фото: Маріупольська міська рада
Фото: Маріупольська міська рада

Віктор Арнаутов — український художник-монументаліст. Він народився у Дніпропетровській області, а все дитинство і юність провів у Маріуполі. Під час Першої світової війни воював на боці царської армії, після поразки якої емігрував до Китаю, а звідти — до США.

Художник створив панно для метро та приміщення Всесвітньої бібліотеки в Сан-Франциско, викладав у Стенфорді й працював із мексиканським монументалістом Дієго Ріверою.

У 1963 році після смерті дружини та виходу на пенсію Арнаутов повернувся до Маріуполя, де створив три роботи: "Від скіфів до космосу" в Маріупольському аеропорті, мозаїку на фасаді школи №54 та "Підкорювачі космосу".