У Львові відновлять знищену мозаїку "Інформаційний простір"
Фото: ukrainian modernism

Підготовчі роботи з відновлення знищеної мозаїки "Інформаційний простір", що була розташована у приватному приміщенні на вул. Володимира Великого, 2, планують розпочати навесні цього року. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Панно відновлюватиме команда фахівців під керівництвом художника, викладача Львівської національної академії мистецтв Василя Сивака, який вже 17 років створює мозаїки в українських храмах.

Мозаїку розташують не на тій же стіні, а на другому поверсі будівлі. При цьому всі параметри панно будуть збережені. Всі роботи з відтворення мозаїки "Інформаційний простір" профінансує ТДВ "Торгпреса".

"Панно буде розміщене у кращому місці, з кращим денним освітленням, з кращою оглядовістю — на другому поверсі у фоє. Воно буде інтегроване у новий сучасний інтер’єр та буде у вільному доступі", — зазначив директор ТДВ "Торгпреса", яке є власником приміщення на вул. Володимира Великого, Сергій Васечко.

Підготовчі роботи планують розпочати навесні, за сприятливих температурних режимів. Зокрема, йдеться про підготовку стіни. А також — 3D-сканування рисунка, перенесення його на нову стіну тощо. Також паралельно продовжуватимуть збирати матеріал для панно. Розпочати викладення самої мозаїки зможуть орієнтовно влітку.

"Перший етап — це підготовка самої стіни. Тут важливими є технологічні моменти. Найкраще це робити тоді, коли не буде морозів. Також потрібен час, аби стіна добре просохла. Далі потрібно зробити 3D-сканування збереженого рисунка, накласти на нього оцифроване зображення панно, перенести рисунок вже на підготовлену стіну. Далі можна розпочинати процес кладки мозаїки. Це буде орієнтовно влітку", — розповів Василь Сивак.

Фото: ukrainian modernism
Фото: ukrainian modernism

Останні роботи Сивака можна побачити на куполі та у вівтарній частині церкви Святої Софії —  Премудрості Божої на території студмістечка УКУ. Ці мозаїки створені у співавторстві з художницею Любою Яцків.

Восени минулого року з’явилась інформація про те, що в інтерʼєрі будівлі на вул. Володимира Великого, 2 знищили унікальну 40-річну мозаїку "Інформаційний простір". Це панно авторства Богдана Сойки ще у 2019 році було занесене до списку тих, що підлягають захисту, та мало охоронний статус.