У Непалі зареєстрували перший одностатевий шлюб
Фото: Reuters

У Непалі місцева влада села Дорді зареєструвала перший у країні одностатевий шлюб. До таких шлюбів Верховний суд відкрив шлях пʼять місяців тому, пише Reuters.

Шлюб зареєстрували між 36-річним Рамом Бахадуром (Маєю) Гурунгом, який народився чоловіком, але ідентифікує себе як жінка, та 26-річним Сурендра Панді, який народився чоловіком та ідентифікує себе як чоловік.

"Ми обоє дуже щасливі. Як і ми, всі інші в нашій спільноті теж щасливі", — зазначив Панді. Пара перебувала у стосунках дев'ять років і одружилася за індуїстськими ритуалами у 2016 році в столиці Непалу Катманду.

"Ми видали подружжю свідоцтво про реєстрацію шлюбу відповідно до розпорядження Верховного суду та вказівок відповідних державних органів", — сказав Хем Радж Кафле, головний адміністративний офіцер сільського муніципалітету Дорді.

У червні 2023 року Верховний суд країни видав тимчасовий наказ, що дозволяє одностатевим парам реєструвати шлюби до остаточного рішення.

Засновник організації захисту прав ЛГБТ у Непалі Blue Diamond Society Суніл Бабу Панті назвав цей шлюб історичним, зазначивши, що це перша така реєстрація в Південній Азії.

"Це перемога сексуальних і гендерних меншин, які давно вимагають рівних прав, включаючи визнання їхніх шлюбів. Це відкриє їм можливість спільно відкривати банківські рахунки, володіти та передавати майно, як будь-які інші пари", — додав Панті.

Наразі в Азії повністю легалізував одностатеві шлюби тільки Тайвань.