У Польщі в колишній пивоварні XVI століття створили бар з пивним фонтаном – фото
Фото: ONI Studio

У селі Тенчинек під Краковом капітально відремонтували броварню XVI століття, розмістивши у ній бар і ресторан. Дизайн інтер’єру розробляла польська студія Projekt Praga, повідомляє Dezeen.

Пивоварню в Тенчинеку заснували у 1553 році. Частину будівлі було зруйновано під час Другої світової війни та реконструйовано у 2014-му.

Площа приміщення становить 250 квадратних метрів. Приблизно половину відвели під бар із рестораном. В іншій половині розташовано кухню та зону з алембиком, де за скляною перегородкою дистилюють спиртні напої.

Фото: ONI Studio
Фото: ONI Studio

Тут пиво та міцні напої виготовляють у традиційний спосіб. Зазначається, що історичну будівлю майже не змінювали із поваги до архітектури, так і з екологічних міркувань.

Роботи передбачали оголення цегляних стін з-під шару плитки, залишаючи їх "сирими", щоб мінімізувати будівельні відходи та викиди. Нові елементи виготовили з природних матеріалів, таких як дуб, кераміка, сталь і скло. До виробництва залучили місцевих майстрів.

Фото: ONI Studio
Фото: ONI Studio

У центрі закладу є фонтан для напоїв у вигляді колони, облицьованої керамічною плиткою ручної роботи сімейної майстерні Ardea Arte. Відвідувачі бару можуть самі собі наливати пиво чи горілку з 14 різних кранів.

"Оскільки цей елемент визначає принцип роботи закладу, ми вирішили перетворити його на серце простору у вигляді мініротонди", — сказав співзасновник Projekt Praga Марчін Гарбацкі.

За його словами цей фонтан, визначає логіку простору та сприяє випадковим зустрічам різних відвідувачів, виконуючи функцію соціального інструмента.

Фото: ONI Studio
Фото: ONI Studio

Приміщення доволі витягнуте, тож дизайнери використали дзеркала, щоб візуально розширити простір. Це також додає світла в загалом темне приміщення.

Серед інших елементів інтер’єру — дубова підлога, дерев’яні меблі та глиняні лампи ручної роботи.

Фото: ONI Studio
Фото: ONI Studio

Глиняні лампи, підвішені низько над столиками, створюють затишну атмосферу закладу. Вони мають колірну палітру, яка пов’язана з оригінальною цеглою, а також з новими матеріалами, використаними у проєкті. Завдяки використанню різноманітних форм і розмірів абажурів освітлення кожного столу дещо відрізняються.

"М’які форми гладких глиняних світильників є містком між новим внутрішнім оздобленням і наявною структурою грубих стін та арок", — додав Гарбацкі.