Будівлю пивного заводу Шульца внесли до об'єктів культурної спадщини Києва
Фото: Департамент охорони культурної спадщини КМДА

Комплекс історичних будівель пивоварного заводу родини Шульца внесли до об'єктів культурної спадщини Києва. Про це повідомляє Департамент охорони культурної спадщини КМДА.

Пивзавод Карла Шульца має історико-культурну цінність та внесений до переліку об’єктів ХІХ-XX ст., яким може загрожувати знищення або пошкодження. Крім того, тепер історична будівля має статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини. 

Фото: Департамент охорони культурної спадщини КМДА
Фото: Департамент охорони культурної спадщини КМДА

Історична будівля на Деміївці, що зведена у 1860-1890 рр., опинилась під загрозою знищення.

У лютому стало відомо, що власники промислового комплексу другої половини ХІХ ст. розбирають цегляне мурування, зокрема на сушильній вежі. Корпус, до якого вона прилягала, вже повністю зруйнували. Також почали розбирати карниз іншого корпусу з більш виразною архітектурою.

На території колишнього пивзаводу Шольца планували побудувати ісламський центр, де була б школа на 200 учнів, музей кримських татар, бібліотеку, залу для конференцій, приміщення для різних гуртків, кафе й магазини в національному стилі, а також мечеть на 5 000 людей. 

Тоді громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца. Зокрема, активісти написали відповідний лист-звернення до влади Туреччини. Раніше повідомлялося, що Туреччина фінансуватиме будівництво ісламського центру.

6 квітня київська міська прокуратура наклала арешт на комплекс історичних будівель пивоварні Шульца.