У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х років за 25 млн грн
Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві планують відновити будинок 1890-х років на Павленківській площі, 6. На відбудову піде приблизно 25 млн гривень. Про це повідомив місцевий підприємець Олег Хардін, пише Суспільне.

Міська рада дозволила Хардіну викупити будівлю за 2,5 мільйона гривень, аби відремонтувати її та зробити доброустрій території. Двоповерхова будівля має пошкоджене облицювання стін та отвори в даху. Приміщення, якому понад 100 років, поруйнувалося під впливом опадів та пожеж.

Фото: Суспільне Полтава
Фото: Суспільне Полтава

Підприємець планує облаштувати в будинку хостел, кімнату для шахового гуртка й музей уродженця Полтави секретаря освіти УНР Івана Стешенка.

"Були думки зробити тут сучасний хостел, доброустрій території. Через моє покликання я б хотів зробити тут кімнату для того, щоб діти тут займалися шахами. І також ми говорили з Олегом Пустовгаром, це Український інститут національної пам’яті, щоб зробити тут музей-кімнату Івана Стешенка", — зазначив Олег Хардін.

За словами підприємця, за попередніми підрахунками, на реконструкцію необхідно близько 25 мільйонів гривень і три роки.

Наразі чоловік чекає на висновок спеціалістів щодо стану цієї будівлі. Далі будуть робити ескізні пропозиції, які проговорять з громадськістю й депутатським корпусом.  "І в тому числі від їхньої роботи злагодженої буде залежати швидкість ухвалення рішення. Після цього буде напрацьований робочий проєкт, де буде все розписане по будівельному об’єму, за кількістю робіт", — додав Олег Хардін.

Фото: Суспільне Полтава
Фото: Суспільне Полтава

Будинок звели орієнтовно у другій половині 1890-х. Спочатку там розташовувалися житлові площі, потім на їхнє місце переїхала школа № 6, а опісля — вечірня школа № 5. Досі споруда була на балансі Управління освіти Полтавського міськвиконкому, проте з 2009 року простоювала, руйнувалася та кілька разів підпалювалася. З 2017-го приміщення орендувала родина Хардіна.