У Полтаві планують відновити будівлю 1890-х років за 25 млн грн
Фото: Суспільне Полтава

У Полтаві планують відновити будинок 1890-х років на Павленківській площі, 6. На відбудову піде приблизно 25 млн гривень. Про це повідомив місцевий підприємець Олег Хардін, пише Суспільне.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Міська рада дозволила Хардіну викупити будівлю за 2,5 мільйона гривень, аби відремонтувати її та зробити доброустрій території. Двоповерхова будівля має пошкоджене облицювання стін та отвори в даху. Приміщення, якому понад 100 років, поруйнувалося під впливом опадів та пожеж.

Фото: Суспільне Полтава
Фото: Суспільне Полтава

Підприємець планує облаштувати в будинку хостел, кімнату для шахового гуртка й музей уродженця Полтави секретаря освіти УНР Івана Стешенка.

"Були думки зробити тут сучасний хостел, доброустрій території. Через моє покликання я б хотів зробити тут кімнату для того, щоб діти тут займалися шахами. І також ми говорили з Олегом Пустовгаром, це Український інститут національної пам’яті, щоб зробити тут музей-кімнату Івана Стешенка", — зазначив Олег Хардін.

За словами підприємця, за попередніми підрахунками, на реконструкцію необхідно близько 25 мільйонів гривень і три роки.

Наразі чоловік чекає на висновок спеціалістів щодо стану цієї будівлі. Далі будуть робити ескізні пропозиції, які проговорять з громадськістю й депутатським корпусом.  "І в тому числі від їхньої роботи злагодженої буде залежати швидкість ухвалення рішення. Після цього буде напрацьований робочий проєкт, де буде все розписане по будівельному об’єму, за кількістю робіт", — додав Олег Хардін.

Фото: Суспільне Полтава
Фото: Суспільне Полтава

Будинок звели орієнтовно у другій половині 1890-х. Спочатку там розташовувалися житлові площі, потім на їхнє місце переїхала школа № 6, а опісля — вечірня школа № 5. Досі споруда була на балансі Управління освіти Полтавського міськвиконкому, проте з 2009 року простоювала, руйнувалася та кілька разів підпалювалася. З 2017-го приміщення орендувала родина Хардіна.