У Саудівській Аравії з’явиться перший за понад 70 років алкогольний магазин
Фото: Unsplash

Саудівська Аравія у столиці Ер-Ріяді відкриє алкогольний магазин уперше за понад 70 років. Купувати алкоголь там зможуть лише дипломати-немусульмани, пише BBC.

Дипломати раніше роками привозили випивку в запечатаних офіційних пакетах, відомих як дипломатична валіза, або дипломатичною поштою — їх не перевіряють. Посадовці Саудівської Аравії заявили, що магазин буде протидіяти "незаконній торгівлі алкоголем".

Новий магазин буде розташований у дипломатичному кварталі Ер-Ріяда згідно з документом, з яким ознайомилися агенції AFP і Reuters. Заклад планують відкрити протягом кількох тижнів. Однак будуть діяти певні обмеження.

Клієнти повинні будуть зареєструватися через мобільний застосунок, отримати код дозволу від Міністерства закордонних справ і дотримуватися місячних квот у своїх покупках.

До магазину не допускатимуть тих, кому немає 21 року, а також людей у "неналежному одязі". Усього в дипломатів буде 240 "балів" на місяць. Один літр міцних напоїв "коштуватиме" шість балів, літр вина — три бали, а літр пива — один бал.

Наразі невідомо, чи буде клієнтура розширена до "звичайних" іноземців у королівстві без дипломатичних привілеїв, які офіційно не мають доступу до алкоголю.

Зокрема, влада планує "нову нормативну базу", яка також дозволить дипломатам ввозити "конкретну кількість" алкоголю, щоб "покласти край неконтрольованому обміну такими товарами".

Водночас у Саудівській Аравії діють суворі закони проти вживання алкоголю. За вживання чи зберігання алкоголю передбачається покарання депортацією, штрафами або тюремним увʼязненням.

Хоча в ісламі алкоголь заборонений, Саудівська Аравія до 1952 року примирливо ставилася до його присутності в країні. Ситуація змінилася після того, як у 1951 році принц Саудівської Аравії Мішарі бін Абдулазіз Аль-Сауд застрелив британського віцеконсула Джидді Сиріла Усмана за те, що він відмовився налити йому ще один напій під час вечірки. Через рік король Абдулазіз ввів повну заборону на алкоголь, а принца засудили за вбивство.