У шести областях України виявили 10 випадків нового штаму COVID–19 "Еріс"
Фото: Unsplash

У шести областях України виявили 10 випадків зараження "Ерісом" – підвидом штаму COVID-19 "Омікрон". Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Штам "Еріс" зафіксували в Дніпропетровській, Закарпатській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Симптоми "Ерісу" такі ж, як і за інших відомих штамів COVID-19. Це біль у горлі, нежить, задишка, ломота у тілі, головний біль, лихоманка. Специфічна відмінність "Ерісу" — це додаткова мутація шипового білка, який швидше вражає ослаблений імунітет.

За оцінками ВООЗ, глобальний ризик для громадського здоров’я населення даного штаму оцінюється як низький. Усього на території України зараз існують 14 виявлених штамів довкола "Омікрону".

У період із 2 до 8 жовтня зареєстрували 5 186 випадків захворювання на COVID-19, 18 — летальних, серед людей старше 30 років.

Основою для захисту проти тяжкого перебігу COVID-19 є курс із трьох щеплень. Отримання двох доз первинної вакцинації та бустерне щеплення, яке вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Записатися на вакцинацію можна в сімейного лікаря і пунктах щеплень. Наразі вакцинація проти COVID-19 в Україні залишається безоплатною.