У США суд дозволив провести першу в історії страту шляхом вдихання азоту
Фото: Unsplash

У штаті Алабама суд уперше в історії США дозволив стратити увʼязненого шляхом вдихання азоту. Гіпоксія азотом запланована на 25 січня, пише Associated Press.

Страта відбуватиметься таким чином: на чоловіка одягнуть респіраторну маску, куди подаватиметься азот, що спричинить смерть від нестачі кисню. Адвокати увʼязненого оскаржуватимуть вирок. Вони називають його "експериментом на людях". 

До такого покарання засудили 58-річного Кеннета Сміта, засудженого за замовне вбивство дружини пастора Вестсайдської церкви Христа Елізабет Сеннетт, яке він скоїв у 1988 році. Прокурори заявили, що Сміт і ще один чоловік отримали по 1000 доларів за вбивство Елізабет від її чоловіка, який мав борги й у такий спосіб хотів отримати страхову виплату.

Сміт завдав жінці численні удари ножем. Після початку розслідування пастор наклав на себе руки. А Джона Паркера, іншого чоловіка, засудженого у цій справі, стратили у 2010 році.

Кеннета Сміта вперше спробували стратити в листопаді 2022 року, за 35 років після увʼязнення. Йому планували зробити смертельну інʼєкцію, але виконавці не змогли знайти вену. Після цього губернатор Алабами Кей Айві запросив для Сміта як альтернативу страту за допомогою азоту.

Представники офісу генерального прокурора штату стверджували, що позбавлення кисню "спричинить втрату свідомості протягом декількох секунд і настане смерть протягом пару хвилин". Там порівняли новий метод з нещасними випадками на виробництві, під час яких люди швидко втрачали свідомість і помирали після впливу азоту.

Адвокати Сміта зазначили, що протигаз, який сидить на носі та роті, заважатиме ув'язненому молитися вголос або говорити останні слова. У генеральній прокуратурі назвала ці побоювання спекулятивними.

Крім Алабами, таку страту дозволили ще у двох штатах США — Оклахомі та Міссісіпі, проте там її ще жодного разу не застосовували.