У світі понад 1 мільярд людей страждають від ожиріння – дослідження
Фото: Pexels

У світі понад 1 мільярд людей мають ожиріння, а кількість людей із недостатньою вагою зменшилася. Такі дані були оприлюднені у The Lancet.

Вчені проаналізували 3663 дослідження в період із 1990 до 2022 року, що охоплюють загалом 222 мільйони людей. Використаним індикатором був індекс маси тіла, який, як визнали автори, є недосконалим, хоча й загальнодоступним показником.

Дослідники виявили, що в переважній більшості країн світу почастішали проблеми недостатньої ваги або ожиріння.

За даними, для жінок 2003 рік був останнім роком, коли середня людина частіше страждала від недостатньої ваги, ніж від ожиріння. Для чоловіків таким був 2009 рік.

Доктор Кріс Дамман, клінічний ад’юнкт-професор Університету Вашингтона, який спеціалізується на внутрішніх хворобах і гастроентерології, каже, що це дослідження підтверджує те, що фахівці знали десятиліттями, і підкреслює серйозні занепокоєння щодо траєкторії цих тенденцій.

"У міру того, як ми переходимо від країн, у яких була вища поширеність недостатньої ваги, ми переходимо безпосередньо до надмірної ваги, ожиріння та метаболічних захворювань", — сказав Дамман. "Ми дійсно міняємо одну проблему на іншу. І дослідження підтверджує таке розуміння того, що відбувається з харчуванням у світі".