У світі вперше зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період
Фото: Unsplash

Температура Землі у п'ятницю, 17 листопада, вперше перетнула критичну межу й піднялася на понад 2°C за доіндустріальний період. Про це повідомила заступниця директора Служби зі зміни клімату Copernicus Саманта Берджесс, пише CNN.

За даними вчених, такий температурний показник може призвести до незворотних наслідків для планети та її екосистем.

Зазначається, що цей показник був лише тимчасовий, і це не означає, що світ перебуває в стані постійного потепління на 2°C. Водночас це є ознакою того, що на планеті стає дедалі спекотніше, і це може призвести до того, що наслідки кліматичної кризи буде важко усунути, а в деяких випадках — неможливо.

Берджесс написала, що глобальна температура в п’ятницю була в середньому на 1,17°C вищою за рівень 1991-2020 років, що зробило 17 листопада найтеплішим за всю історію спостережень.

Проте порівняно з доіндустріальними часами до того, як люди почали спалювати викопне паливо у великих масштабах і змінювати природний клімат Землі, температура була на 2,06°C вищою.

Підвищення температури 17 листопада зафіксували за два тижні до початку кліматичної конференції ООН COP28 у Дубаї, де країни оцінюватимуть свій прогрес у досягненні зобов’язань Паризької угоди.

Берджесс наголосила, що один день такого потепління не означає, що Паризьку угоду було порушено. "Однак ми наближаємося до цих міжнародно узгоджених меж. Ми можемо очікувати збільшення частоти днів на 1,5 градуса та 2 градуси протягом наступних місяців і років", – додала науковиця.

Паризька кліматична угода передбачає зменшення викидів парникових газів і забезпечення того, щоб середня глобальна температура не піднялася більш ніж на 2 градуси порівняно з доіндустріальним рівнем, а також зобов'язання слідкувати, щоб підвищення температури залишалося нижче ніж 1,5 градуса.