У Туреччині знайшли статую "Музи, що танцює" – їй понад 2000 років
Фото: Stratonikeia and Lagina Excavation

У стародавньому місті Стратонікея, що розташоване в турецькій провінції Мугла, знайшли статую "Музи, що танцює". Їй 2175 років, повідомляє Arkeonews.

Ця скульптура є культовою фігурою з античної міфології. Витвір мистецтва знайшли під час розкопок усередині фригідарію римської лазні, однак скульптуру виявили без голови та рук. Згодом статую розмістять в музеї Мугла.

Фото: Stratonikeia and Lagina Excavation
Фото: Stratonikeia and Lagina Excavation

Згідно із заявою Міністерства культури й туризму Туреччини, ця статуя є єдиним оригінальним витвором елліністичного періоду.

Історично склалося так, що "Музи, що танцюють", які вважаються одними з муз, народжених від союзу Зевса та Мнемозини, були створені Філіском, відомим скульптором другого століття до нашої ери.

"Хоча в Анатолії та Греції існують численні репродукції цього твору римського періоду, нещодавно відкрита статуя зі Стратонікеї є єдиною автентичною роботою Філіска з епохи еллінізму", — кажуть археологи.

Фото: Stratonikeia and Lagina Excavation
Фото: Stratonikeia and Lagina Excavation

Філіск був відомий своєю роботою в бронзовій скульптурі. Він активно творив у 4 столітті до н. е. і походив з Родосу, центру мистецьких інновацій тієї епохи.

Філіск часто згадується в історичних записах і текстах за його майстерність у зображенні руху та анатомічну точність у його скульптурах. Водночас жодна з його оригінальних робіт не збереглася, тому археологи змушені покладатися на письмові звіти та посилання інших стародавніх авторів, щоб зрозуміти його мистецьку майстерність і внесок у скульптуру елліністичного періоду.

Отже, знахідка статуї в Стратонікеї є важливою для археологів, оскільки вона демонструє мистецьку присутність Філіска в стародавньому місті в період еллінізму.