У Британії тренерам заборонили зважувати гімнасток, бо це впливає на психіку
Фото: Alamy

У Великій Британії тренерам заборонили зважувати гімнастів. Це частина нових правил, які мають побороти "шкідливі практики", що викликають проблеми з фізичним і психічним здоров’ям спортсменок, пише BBC.

У 2022 році незалежне розслідування, підготовлене на замовлення Міністерства спорту Великої Британії і Sport England, виявило, що гімнастки в Британії зазнають фізичного й емоційного насильства, зокрема, тренери контролюють їхню вагу.

Тренери обшукували сумки спортсменок, шукаючи їжу, використовували фізичне покарання, змушували працювати до стану дистресу, а також забороняли їсти, пити й ходити до вбиральні.

Відтепер гімнастів віком до 10 років заборонено зважувати, спортсменів до 18 років можуть зважувати лише за їх згоди та згоди їхніх батьків чи опікунів. А робити це дозволять тільки фахівцям зі спортивної науки або медичним працівникам.

Це означає, що зважування слід проводити лише для того, щоб відстежити, наприклад, чи відбувається стрибок росту спортсмена, або щоб розробити оптимальні вправи для тіла.

Нові правила мають запобігти потенційним проблемам із психічним здоровʼям і розвитку розладів харчової поведінки.

Окрім цього, згідно з новою політикою, заборона атлету пити чи ходити в туалет під час тренування вважатиметься "фізичним насильством". У документі наголошується, що гімнасти повинні регулярно пити воду, а відвідування туалету має бути дозволено "за першої ж можливості".

Оновлені правила стосуються і навчання гімнастів у школах. Дітей до 12 років тепер не можна забирати з уроків для тренувань, а діти від 12 років можуть пропускати школу лише у "виняткових обставинах". Політика не поширюється на змагання.

Якщо спортивні клуби порушуватимуть ці правила, до них застосовуватимуть санкції.