У ВООЗ створили комісію, яка буде боротися з самотністю
Фото: Pixabay

Всесвітня організація охорони здоров'я створила нову комісію, яка буде досліджувати самотність. Як повідомила пресслужба ВООЗ, працівники будуть боротися з самотністю як гострою загрозою здоров’ю, просувати соціальні зв’язки як пріоритет і пришвидшувати поширення рішень у країнах з будь-яким рівнем доходу.

Комісія складається з 11 провідних політиків, лідерів думок і захисників. Протягом трьох років вони аналізуватимуть центральну роль, яку соціальні зв’язки відіграють у покращенні здоров’я людей будь-якого віку, й окреслюватимуть рішення для побудови соціальних зв’язків у масштабі.

Всупереч думці, що ізольованість і самотність у першу чергу впливають на літніх людей у ​​країнах з високим рівнем доходу, вони впливають на здоров’я й добробут усіх вікових груп у всьому світі. Кожна четверта людина похилого віку відчуває соціальну ізоляцію, і показники загалом однакові в усіх регіонах. Серед підлітків, згідно з результатами досліджень, від 5 до 15% відчувають самотність. Однак ці цифри, швидше за все, є заниженими.

Відсутність соціальних зв’язків несе еквівалентний або навіть більший ризик ранньої смерті, ніж інші більш відомі фактори ризику, такі як куріння, надмірне вживання алкоголю, відсутність фізичної активності, ожиріння й забруднене повітря. Соціальна ізоляція також серйозно впливає на фізичне та психічне здоров'я; дослідження показують, що це пов’язано з тривогою й депресією та може збільшити ризик серцево-судинних захворювань на 30%.