У Всесвіті не буває однакових сніжинок, хоч існує 135 їхніх типів
Фото: Unsplash

Двох по-справжньому однакових сніжинок не існує не лише на Землі, а й у Всесвіті, повідомляють в Українському гідрометеорологічному центрі.

Фахівці зазначають, що ймовірність, що дві сніжинки зазнають однакових умов аж до мікроскопічного рівня, є дуже низькою. Хоч існує 135 типів сніжинок.

Найбільша з них мала розмір три з половиною сантиметри, в той час як більшість ледве досягає пʼяти міліметрів.

"Насправді сніжинки абсолютно прозорі, адже утворюються з чистого льоду. Проте ми бачимо їх білими, це пов'язано з віддзеркаленням усього спектру світла на малих гранях сніжного кристала", —  пояснюють у гідрометеорологічному центрі.

Водночас форму кристала льоду визначає саме температура, за якої утворюється кристал, і меншою мірою вологість повітря.

Довгі голчасті кристали формуються за температури -5℃, а дуже пласкі пластинчасті кристали — за температури -15℃. "Після народження кожна сніжинка проживає власне життя й набуває форми, яку інша ніколи не повторить", — кажуть синоптики.

Усі сніжинки прагнуть мати симетричну форму сніжинок-дендритів, однак їхня крихка структура легко ламається, утворюючи нову форму. "Тому абсолютно кожна сніжинка виглядає неповторно, починаючи з мереживного візерунка й закінчуючи унікальністю кожної льодяної голки", — підсумовують у центрі.