У Японії обрали слово "податок" символом 2023 року
Фото: Nippon

У Японії на щорічній церемонії в "Храмі чистої води" в Кіото обрали ієрогліф 2023 року. Ним став 税 (zei), який означає "податок", повідомляє Nippon.

Символ року написав на аркуші рисового паперу чернець Сейхан Морі — настоятель буддійського храму. Після цього знак виставили на загальний огляд до кінця грудня.

Зазначається, символ 2023 року відображає висхідне занепокоєння населення з приводу підвищення податків. За цей ієрогліф проголосували 5797 людей у межах загальнонаціонального опитування. Це вже вдруге, коли "оподаткування" обрали символом року. Він також посів перше місце в опитуванні у 2014 році, коли податок на споживання (продаж) зріс з 5% до 8%.

Друге місце посів ієрогліф 暑(sho/atsui) — "спекотний" через аномальну спеку 2023 року, а також занепокоєння щодо наслідків надзвичайної кліматичної ситуації. Цей символ набрав 5571 голос.

На третьому місці з 5011 голосами опинився 戦 (ikusa/tatakau), що означає "війна", який був лідером минулого року, через повномасштабну війну в Україні та бої між ізраїльською армією та ХАМАС у Газі.