У Японії на мілину викинуло 1 200 тонн риби – причина невідома
Фото: The Guardian

Поблизу японського острова Хоккайдо на поверхню води спливло приблизно 1 200 тонн сардин і скумбрії. Місцеві чиновники намагаються зʼясувати, що сталося, пише The Guardian.

Місцеві рибалки намагалися зібрати рибу, побоюючись, що туші можуть знизити вміст кисню у воді, оскільки вони розкладаються та завдають шкоди морському середовищу. Чиновники закликали не споживати рибу на тлі повідомлень про те, що деякі жителі збирали її для продажу або власних потреб.

Згодом у Накірі, місті на тихоокеанському узбережжі, за сотні кілометрів на південь від Хоккайдо, виявили 30-40 тонн мертвих японських лускатих сардин.

"Я ніколи раніше не бачив нічого подібного. Тільки минулого року ми почали ловити цих риб у Накірі. Це змушує мене задуматися, чи змінюється морська екосистема", — сказав рибалка, який працював у цьому районі 25 років.

На думку експертів, риба опинилася на мілині через безперервне переслідування хижаків. Також причиною загибелі може бути температура води — коли вона різко знижується, це призводить до шоку у риби.

Але ніхто не зміг підтвердити причину. "Причина на цей момент невідома. Ми плануємо взяти проби морської води на місці та дослідити їх", — зазначив місцевий представник рибної служби Мікіне Фуджівара.

Фото: The Guardian
Фото: The Guardian

Японський уряд розкритикував публікацію в британській газеті Daily Mail, яка повʼязувала смерть риби з викидом очищеної води з АЕС "Фукусіма". Чиновники стверджують, що мертву рибу почало викидати на берег майже через чотири місяці після того, як станція почала скидати воду в Тихий океан.

Тоді Міжнародне агентство з атомної енергії схвалило план, зазначивши в огляді безпеки, що скидання викидів, які містять невелику кількість радіоактивного ізотопу тритію, матиме "незначний радіаційний вплив на людей і навколишнє середовище".