Вчені дослідили, який фактор може сприяти довголіттю жінок
Фото: Unsplash

Дослідники виявили, що для жінок, старших за 60 років, підтримка стабільної ваги може значно збільшити їхні шанси прожити до 90, 95 або навіть 100 років, пише Healthline.

Міжнародне дослідження, проведене під керівництвом науковців з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго, вивчало, як коливання ваги літніх жінок впливає на ймовірність прожити довше.

Дослідження було зосереджено на даних понад 54 000 жінок старше за 60 років, які брали участь в Ініціативі жіночого здоров’я, проспективному дослідженні, що вивчає причини хронічних захворювань у жінок у постменопаузі.

Під час дослідження 30 647 жінок (56%) дожили щонайменше до 90 років. Вага жінок вимірювалася на початку дослідження, через три роки та через 10 років.

Якщо науковці бачили зниження ваги на 5% або більше, то класифікували це як втрату ваги, якщо було збільшення на 5% або більше – як збільшення ваги. Якщо не було принаймні 5% зміни в будь-якому напрямку – це вважалася стабільною вагою.

Жінок також попросили повідомити, чи було їхнє схуднення на третьому році спостереження навмисним. Оскільки ненавмисна втрата ваги була переважно пов'язана з меншими шансами дожити до 90 років і більше.

Результати дослідження показали, що підтримка ваги була пов’язана з більшою тривалістю життя. Крім того, літні жінки, які підтримували стабільну вагу, мали в 1,2-2 рази вищі шанси досягти старшого віку, порівнюючи з тими, хто втратив 5% або більше ваги.

Дослідники виявили, що жінки, які схудли, мали на 38% менше шансів досягти 100 років, на 33% – до 90 років і на 35% – до 95 років.

Водночас набір ваги також не асоціювався з винятковою тривалістю життя.

За словами лікарки Шари Коен, засновниці й директорки Cancer Care Parcel, це явище може бути спричинене кількома механізмами.

По-перше, стабільна вага може вказувати на добре збалансований і послідовний режим харчування. Люди, які зберігають свою вагу, найімовірніше, дотримуються дієти, яка забезпечує необхідні поживні речовини та перешкоджає надмірному споживанню калорій.

Коен зазначила, що стабільність харчування може позитивно впливати на метаболічний стан, тим самим знижуючи ризик хронічних захворювань.

Другим фактором, на думку Коен, є те, що стабільна вага свідчить про активний спосіб життя.

"Регулярні фізичні вправи не тільки допомагають контролювати вагу, але й покращують здоров’я серцево-судинної системи, зберігають м’язову масу та підтримують загальні функції організму", — пояснила вона.

Автори дослідження зазначили, що отримані результати суперечать загальній рекомендації про те, що літні жінки повинні схуднути для покращення здоров’я. Вони показали складний зв’язок між вагою та довголіттям старших жінок, підкреслюючи важливість підтримки стабільної ваги як ключової мети.

Дослідження є першим у своєму роді, яке аналізувало, як зміни ваги серед літніх жінок можуть вплинути на потенціал виняткового довголіття.