Вчені з'ясували, які продукти сприяють довголіттю й рятують планету від екологічної кризи
Фото: Unsplash

Науковці дослідили, що певні продукти можуть сприяти довгостроковому здоров’ю людей і позитивно впливати на екологію планети. Відповідне дослідження представили на щорічній зустрічі Американського товариства харчування в Бостоні, пише Healthline.

Група дослідників з Гарварду використовували створений ними інструмент під назвою Planetary Health Diet Index (PHDI), щоб переглянути харчові продукти та їхній вплив на здоров’я людини й навколишнє середовище.

Результати показали, що люди, які дотримувалися дієти, яка не має значного впливу на екологію планети, мали на 25% менше шансів померти протягом 30-річного періоду спостереження, ніж ті, хто дотримувався менш екологічної дієти.

До продуктів, які є корисними для здоров'я та планети, належать: продукти з цільного зерна, фрукти, некрохмалисті овочі, горіхи, рослинні олії.

Водночас є продукти, потенційно шкідливі як для екології, так і для здоров’я людини — яйця та червоне або оброблене м’ясо.

Останнє дослідження, в якому взяли участь 63 081 жінка та 44 275 чоловіків, свідчить, що дотримання "більш дружньої до планети" дієти може знизити ризик смерті людини від багатьох причин, зокрема від раку, хвороб серця, респіраторних захворювань та нейродегенеративних хвороб.

Згідно з даними, ці рослинні продукти пов’язані як з низьким ризиком хронічних захворювань, як-от ішемічна хвороба серця, колоректальний рак, діабет, інсульт, так і з низьким впливом на навколишнє середовище — використання води, підкислення, евтрофікація, землекористування, викиди парникових газів.

"Цей результат підтвердив нашу гіпотезу про те, що чим вищий PHDI, тим нижчий ризик хронічних захворюваностей чи смертності", — каже Лінь Буй, доктор медичних наук, кандидат на кафедрі харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Т. Чана.

Зазначається, що PHDI "дає людям оцінку дієти, а потім співвідносить ці показники з ризиком смерті людей від різних причин протягом 30+ років спостереження", пояснюють автори дослідження.

Мета цього дослідження – створити простий інструмент, який допоможе політикам і лікарям розробити стратегію для покращення громадського здоров’я та подолання кліматичної кризи.