Вчені виявили, яка температура повітря має бути в кімнаті для якісного сну літніх людей
Фото: Unsplash

Вчені дослідили, що оптимальна температура повітря в спальні для якісного сну літніх людей має становити від 20 °C до 25 °C, пише Healthline.

Дослідники зібрали дані від 50 літніх людей, які включали 11 000 ночей сну та інформацію про навколишнє середовище. Учасники носили монітори сну та датчики навколишнього середовища, які контролювали тривалість сну, працездатність і неспокій.

Результати дослідження свідчать, що ефективність сну знижується, коли температура в кімнаті коливається від 25 °C до 30 °C.

"Для початку сну темнота довкола та температура надсилають сигнали організму, що пора виділяти нейромедіатори, які полегшують сон", — сказав доктор Судха Таллаваджхула, невролог зі сну UTHealth Houston та TIRR Memorial Hermann.

Під час швидкого сну здатність людини регулювати температуру порушується. Тому, якщо кімнатна температура висока, організм не в змозі пристосуватися до неї, пояснив Таллаваджхула. Це призводить до частих пробуджень вночі.

Водночас дослідження підкреслює можливий вплив зміни клімату на якість сну серед людей похилого віку.

"І зміна клімату, і потепління, спричинене містами (ефект міського теплового острова), можуть значно підвищити нічні температури. Тому ми очікуємо погіршення якості сну серед людей, оскільки температура в містах стає вищою ", — заявив провідний дослідник Амір Баніассаді.

За словами науковців, люди, які не мають коштів або можливості платити за охолодження свого будинку, піддаються більшому ризику.

Крім того, люди з нижчим соціально-економічним статусом частіше живуть у будинках і квартирах, які легко перегріваються, а також частіше проживають у густонаселених міських районах із меншою кількістю зелених насаджень, де ефект "міського теплового острова" більш інтенсивний.

Також ця верства населення має менший доступ до медичної допомоги, щоб впоратися з наслідками для здоров’я від недостатнього сну, додав Баніассаді.