Вчені виявили новий смак, який сприймають рецептори язика — який він
Фото: Unsplash

Дослідники з Коледжу літератури, мистецтв і науки USC Dornsife вважають, що нарівні з основними смаками людини: солодким, солоним, гірким, кислим і умамі, існує ще один базовий смак, пише New Atlas.

Під час дослідження вчені розкрили механізм, за допомогою якого смакові рецептори людини розпізнають хлорид амонію. Дослідники вважають, що це відкриття доводить існування шостого базового смаку.

Назву ймовірному шостому смаку поки не придумали. Однак коли він потрапляє на язик, то створює відчуття смаку, яке описують як гіркий, солоний і трохи кислий.

Хлорид амонію використовується в ліках і добривах, а також його додають, щоб зробити закуски хрусткими в деяких азійських країнах.

За словами авторки дослідження Емілі Ліман, смак хлориду амонію добре знайомий жителям скандинавських країн і, можливо, навіть подобається багатьом із них. Йдеться про солону лакрицю — кондитерський виріб із додаванням хлориду амонію, що надає йому особливого смаку: гіркого, солоного і трохи кислуватого.

Зазначається, що людина відчуває смак, коли хімічні речовини взаємодіють зі спеціалізованими смаковими рецепторними клітинами (TRC) на язиці та піднебінні. Різні TRC реагують на кожен із п’яти основних смаків і вивільняють нейромедіатори в нерви, які надсилають сигнали, що дають змогу нервовій системі визначати, чи сприймається з'їдене як гірке, солодке, умамі, кисле, солоне чи суміш усіх п’яти.

Нове дослідження базується на попередньому вивченні білка otopetrin1 (OTOP1), який використовувався для визначення кислого смаку. Науковці вирішили перевірити вплив кислих TRC і OTOP1 на здатність язика відчувати хлорид амонію.

Вони ввели ген OTOP1 у вирощені в лабораторії людські клітини та піддали деякі з них дії кислоти або хлориду амонію. Дослідники виявили, що останній активує рецептор гена OTOP1 так само ефективно, як і кислота.

Зокрема, тести на мишах підтвердили, що миші з геном OTOP1 уникали хлориду амонію, тоді як миші, у яких він був відсутній, — ні.

Надалі дослідники хочуть більш детально вивчити, як рецептор OTOP1 реагує на хлорид амонію, і як ця реакція може відрізнятися серед інших живих організмів. "Амоній є певною мірою токсичним, тому є сенс, щоб ми розробили смакові механізми для його виявлення", — зазначає Ліман.