Науковці підтвердили вік найдавніших слідів людини в Америці – їм понад 21 000 років
Фото: Борнмутський університет

Дослідники зʼясували, що виявлені людські сліди в штаті Нью-Мексико є найдавнішим доказом присутності людини в Америці. Їх вік становить від 21 000 до 23 000 років, пише The Guardian.

Сліди були виявлені на краю стародавнього дна озера в національному парку Вайт-Сендз. Встановлений вік кинув виклик усталеній думці, що люди досягли Америки лише за кілька тисяч років до того, як підвищення рівня моря перекрило міст Берингової протоки між Росією та Аляскою близько 15 000 років тому.

"Це питання завжди було суперечливим, тому що воно дуже важливе — воно стосується того, як ми розуміємо останню главу заселення світу", — сказав археолог Томас Урбан.

Фото: Борнмутський університет
Фото: Борнмутський університет

Про приблизний вік слідів вперше було повідомлено у 2021 році, але деякі дослідники висловили занепокоєння щодо дат.

Питання були зосереджені на тому, чи могло насіння водних рослин, використане для початкового датування, поглинути давній вуглець з озера, що, теоретично, могло б відхилити радіовуглецеве датування на тисячі років.

Нове дослідження представляє дві додаткові лінії доказів на користь давнього віку. Використовують два абсолютно різні матеріали, знайдені на місці, пилок стародавніх хвойних дерев і зерна кварцу.

Науковці виділили 75 000 зерен чистого пилку з того самого осадового шару, що містив сліди людини. Вчені також вивчили накопичені пошкодження в кристалічних решітках стародавніх зерен кварцу, щоб оцінити їх вік.

Фото: Борнмутський університет
Фото: Борнмутський університет