Вчені з'ясували, що один зі штучних підсолоджувачів руйнує ДНК — дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження доводить, що штучний підсолоджувач сукралоза, відомий як Splenda, здатен пошкоджувати матеріал ДНК всередині клітин. Сукралоза широко застосовується у продуктах, таких як дієтичні газовані напої та жувальна гумка.

Сукралоза під час травлення продукує сполуку сукралоза-6-ацетат, що руйнує ДНК. Ця речовина є генотоксичною і може призвести до так званого "дірявого кишківника".

Європейське агентство з безпеки харчових продуктів встановило поріг токсикологічної небезпеки для всіх генотоксичних речовин — 0,15 мікрограма на людину на день.

"Дослідження показує, що кількість сукралози-6-ацетату в одному щоденному напої, підсолодженому сукралозою, перевищує цей поріг. Це ще не враховується кількість сукралози-6-ацетату, який утворюється як метаболіт після споживання сукралози",— каже біомедичний інженер Сюзан Шиффман з Університету штату Північна Кароліна.

Сукралоза-6-ацетат вже присутня у цих напоях до споживання, але далі її кількість збільшується у шлунках людей. Сукралоза фактично виготовляється з модифікованої версії сукралози-6-ацетату, який виробляється з сахарози.

Дослідники провели серію лабораторних тестів на клітинах крові та тканинах стінки кишківника, щоб побачити вплив сукралози й сполуки сукралози-6-ацетату.

Результати тестів підтвердили, що обидві хімічні речовини є генотоксичними та можуть спричиняти розриви в ланцюжках ДНК, а також призводити до збільшення експресії генів, пов'язаних з запаленням, окислювальним стресом і раком.

Зокрема, сукралоза-6-ацетату спричиняє "дірявий кишківник". Тобто стінки кишківника стають більш проникними шляхом пошкодження "щільних з’єднань". Відповідно, частково перетравлена їжа та токсини можуть просочуватися в кров — це провокуватиме різноманітні захворювання та впливатиме на різні частини тіла.

Раніше підсолоджувач був схвалений відповідними органами на основі досліджень, які показували, що він проходить через організм без змін — нові результати суперечать цьому.

"Це дослідження викликає багато занепокоєнь щодо потенційних наслідків сукралози та її метаболітів для здоров'я. Настала пора переглянути безпеку та нормативний статус сукралози, оскільки з'являється все більше доказів того, що вона несе значні ризики", — підсумовує Шиффман.