Відмовтесь від солодкої води. Як штучні підсолоджувачі впливають на здоров'я
Фото: depositphotos.com

Існує безліч переваг відмови від цукру: покращення травлення, стану шкіри та зубів, настрою тощо. Проте цукерки, тістечка, торти, печиво – це не єдиний цукровмісний ворог вашого здоров'я. Солодкі напої та соки є тими продуктами, які містять багато доданого цукру. 

Якщо ви вагаєтесь, чи купувати додаткову пляшку газованого напою, то краще відмовтесь від неї взагалі. Ось чому:

  • Ви не отримаєте задоволення та відчуття ситості

Люди, які споживають штучні підсолоджувачі, насправді можуть споживати більше калорій, ніж ті, хто цього не робить. Дослідники з Медичного факультету Єльського університету виявили, що штучні підсолоджувачі не впливають на виділення дофаміну – гормону, який контролює апетит.

Дофамін – хімічна речовина, що сигналізує про винагороду, він формує почуття задоволення. За словами доктор Девіда Людвіга, професора кафедри харчування в Гарвардській школі громадського здоров'я, штучні підсолоджувачі не задовольняють апетит калоріями.

Дієтична газована вода може втамувати спрагу і негайну тягу до солодкого, але не зменшити апетит. Штучні підсолоджувачі можуть змусити тіло думати, що воно отримає більше калорій, ніж насправді, змушуючи людей компенсувати відсутність ситості більшою кількістю їжі пізніше протягом дня.

  • Ви збільшите жагу до солодкого

Штучні підсолоджувачів у 200-600 разів солодші за цукор. Чим більше ви їх споживаєте, тим більше ваше тіло починає жадати цієї надсолодкої їжі. Адже ви розвиваєте вищу толерантність до солодкого.

З часом здорова їжа, як цільнозернові продукти, фрукти та овочі втрачають свій насичений смак. Навіть солодкі від природи продукти (морква, яблуко, буряк) не матимуть вираженого смаку та не подарують бажаного відчуття ситості.

  • Ви порушите мікробіом кишківника

У 2020 році група ізраїльських вчених виявила, що штучні підсолоджувачі  (аспартам, сукралозу та сахарин) можуть сприяти ожирінню та діабету, оскільки порушують мікробіом кишківника – скупчення бактерій, які допомагають перетравлювати їжу, поглинати поживні речовини та підтримувати внутрішню оболонку травної системи. Вони впливають на ризик ожиріння, регулюють імунну систему та забезпечують цінними поживними речовинами.

Вчені виявили, що штучні підсолоджувачі порушують бактеріальний баланс травної системи у мишей, підвищуючи рівень цукру в крові та стимулюючи ріст кишкових бактерій, які спричиняли накопичення жиру.

Автори дослідження застерігають, що висновки є попередніми (миші, зрештою, поводяться не так, як люди, і результати не обов’язково відображують те, що відбувається в людині), але дослідження впливу штучних підсолоджувачів на мікробіом людини продовжуються.

Як відмовитись від підсолоджувачів?

Замість того, щоб переходити до штучно підсолоджених продуктів, скористайтеся новим підходом до деяких традиційно підсолоджених фаворитів:

Вівсяна каша. Приготуйте солену варіацію страви. Додайте яйце пашот, свіжі помідори та авокадо.

Кава. Замість цукру додайте до кави спеції: ваніль, кориця, мелений фундук, які підсилять смак напою. Або додайте молоко на рослинній основі.

Йогурт. Замість того, щоб купити йогурт з підсолоджувачем, оберіть простий варіант і додайте туди банан або заморожені ягоди. 

Читайте також:

  • Замінники цукру і правда про нього: види, денна норма, шкода, альтернатива
  • Від куркуми до часнику. Які спеції мають протизапальні властивості – дослідження
  • Яке молоко вибрати: коров’яче чи рослинне? Пояснює дієтолог Ольга Безугла