Угорщина заборонила підліткам відвідувати фотовиставку через "зображення ЛГБТ"
Фото: Hannah Reyes Morales / World Press Photo 2023

Угорський уряд заборонив людям молодше 18 років відвідувати цьогорічну виставку World Press Photo в Будапешті. Влада країни вважає, що деякі фотографії там зображують "ЛГБТ-контент", що порушує угорське законодавство, пише Associated Press.

Престижну всесвітню фотовиставку, яку показують у Національному музеї Угорщини в Будапешті, щороку відвідує понад 4 мільйони людей з усього світу. Виставка демонструє видатну фотожурналістику й має на меті візуально висвітлити низку важливих подій світовій аудиторії.

Фото: Hannah Reyes Morales for The New York Times
Фото: Hannah Reyes Morales for The New York Times

Набір із 5 фотографій філіппінської фотожурналістки Ханни Реєс Моралес не сподобався ультраправим депутатам, і ті подали скаргу до Міністерства культури країни. Відомство заявило, що знімки порушують закон Угорщини, який забороняє показ ЛГБТК+ контенту неповнолітнім. Тепер навіть за згодою батьків на виставку не допустять осіб до 18 років.

Ці фотографії документують спільноту літніх ЛГБТК+ людей на Філіппінах, які десятиліттями живуть разом та піклуються один про одного. На кількох світлинах зображені деякі члени спільноти в дреґ-образах — переодягнені та з макіяжем.

Фото: Hannah Reyes Morales for The New York Times
Фото: Hannah Reyes Morales for The New York Times

Виконавча директорка World Press Photo Джоумана Ель Зейн Хоурі назвала тривожним те, що серія фотографій стала мішенню уряду Угорщини. За її словами, це перший випадок, коли виставка зіткнулася з цензурою в Європі.

Водночас один із колишніх членів журі World Press Photo й організатор виставки в Будапешті Тамаш Ревес додав, що багато фотографій — наприклад, які висвітлюють війну в Україні, — "в тисячу разів більш серйозні та приголомшливі", ніж серія Моралес.

За словами авторки цих знімків, люди на світлинах є "іконами та взірцями для наслідування" для ЛГБТК+ спільноти на Філіппінах і вони "не небезпечні чи шкідливі".

Фото: Hannah Reyes Morales for The New York Times
Фото: Hannah Reyes Morales for The New York Times

У 2021 році уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана ухвалив закон про "захист дітей", який був покликаний захистити дітей від того, що він називає сексуальною пропагандою. Закон обмежив доступність матеріалів, які "пропагують або зображують" гомосексуалізм, для неповнолітніх у засобах масової інформації, включаючи телебачення, фільми, рекламу та літературу.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала закон "ганьбою", а 15 країн ЄС подали на Угорщину до суду.