Україна виступатиме на Олімпіаді, навіть якщо там будуть "нейтральні" росіяни й білоруси
Фото: Оlympics

Україна готова взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі, що відбудуться влітку 2024 року, навіть за умов допуску до змагань спортсменів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Про це заявив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт в інтерв'ю японському виданню Kyodo News.

"Нашим спортсменам потрібно бути на Олімпіаді. Наш прапор буде на відкритті, на змаганнях, наші спортсмени представлятимуть нашу державу, щоб усі у світі бачили, що Україна є, була і буде", – заявив Вадим Гутцайт.

Ще на початку цього року Україна попереджала, що може бойкотувати Олімпійські ігри в Парижі, якщо російським і білоруським спортсменам дозволять повернутися на міжнародні спортивні змагання.

Однак МОК 26 липня розіслав запрошення всім країнам, крім Росії та Білорусі. Гутцайт зазначив, що цей крок спонукав Україну завершити участь в олімпійських відбіркових змаганнях.

"Ми не звертаємо уваги на цих спортсменів, тому що для нас взагалі незрозуміло, хто ці спортсмени, тому що (вони) під нейтральним прапором. Якщо Росія і Білорусь будуть виступати під своїми прапорами — ми не будемо брати участь в Олімпіаді", — додав міністр.

Гутцайт розповів, що з початку війни вже загинуло 340 українських спортсменів і тренерів, а 343 спортивні об'єкти були частково або повністю зруйновані.

"Наші спортсмени не можуть готуватися спокійно. Важко психологічно... Немає такого спортсмена, у якого б не загинув хтось зі знайомих спортсменів, друзі, родичі, батьки чи члени команди", — підкреслив він.