Париж вперше за 100 років відкриє для купання річку Сену
Фото: BBC

За рік до початку Олімпіади Париж перебуває на завершальній стадії історичного очищення Сени, що незабаром поверне плавців і дайверів до річки, повідомляє BBC.

Заборона купатися в Сені тривала протягом століття через брудну воду. Зараз річку вирішили очистити, проєкт коштував місту $1,6 мільярда — його визнали успішним.

Три олімпійські та паралімпійські змагання — тріатлон, марафонське плавання та паратріатлон — заплановано провести в Сені в центрі Парижа, але до 2025 року три зони для плавання просто неба будуть доступні на Набережній.

Пані мер Парижа Анн Ідальго оприлюднила три місця на Сені, які також будуть відкриті для громадського купання з літа 2025 року. Вони знаходяться в центрі Парижа біля острова Сен-Луї, а також у східній і західній частинах міста.

"Коли люди побачать спортсменів, які плавають у Сені без проблем зі здоров’ям, вони з упевненістю почнуть повертатися в Сену. Це наш внесок у майбутнє", — прогнозує П’єр Рабадан, заступник мера Парижа, відповідальний за Олімпійські ігри.

Як і в багатьох західних містах, якість річки в Парижі різко погіршилася через промислові стічні води вгору за течією та антисанітарію.

Вода в Сені була настільки брудною, що у 1960-х роках у місті було зареєстровано всього три види риб. У 1923 році влада заборонила плавання, хоча щорічні різдвяні змагання на річці тривали до Другої світової війни.

Однією з головних проблем була "єдина система" дренажної інфраструктури XIX століття, яка об’єднувала побутові стічні води з кухонь і туалетів зі стоками дощу на вулиці.

У звичайний час вона тече через комплекс тунелів під вулицями до околиць. Однак, коли йде сильний дощ, система насичується і надлишок зливають в Сену.

Зазначається, що удосконалення за останні 20 років вже привели до різкого зменшення фекальних бактерій, які потрапляють у річку.

Зараз вирішили побудувати величезний підземний резервуар для зберігання стоків під час сильних дощів. Будівельні майданчики можна побачити біля станції "Аустерліц" і перед лікарнею Пітьє-Сальпетріер. Ззовні це виглядає як звичайні будівельні роботи, проте внизу є величезний циліндричний простір завглибшки 34 метри й завширшки 50 метрів — цього достатньо, щоб вмістити воду з 20 олімпійських басейнів.

Мегабасейн буде введений в експлуатацію до Ігор наступного року, які розпочнуться наприкінці липня і продемонструють оновлену річку не лише як спортивний майданчик, а і як форум для церемонії відкриття, коли флотилія зі 160 човнів пропливе 6-кілометровою ділянкою до Ейфелевої вежі, везучи 10 000 атлетів.