Вживання смаженої їжі може призвести до депресії та тривожності — дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження, проведене в Медичній школі Сент-Луїса при Вашингтонському університеті, виявило зв’язок між вживанням великої кількості смаженої їжі, особливо смаженої картоплі, з підвищеним рівнем тривоги й депресії.

У дослідженні взяли участь 140 728 людей і виявилося, що регулярне споживання смаженої їжі підвищує ризик тривоги та депресії на 12% та 7% відповідно.

Дослідники дійшли висновку, що часте споживання смаженої їжі "тісно пов’язане" з вищим ризиком тривоги та депресії через сполуку, яка утворюється під час смаження, відому як акриламід.

Згідно з аналізом, ця сполука викликає нейрозапалення та порушення ліпідного обміну, що може вплинути на психічне здоров’я.

Акриламід — це хімічна речовина, яка природним чином може утворюватися в певних крохмалистих продуктах під час смаження або запікання за високих температур. Дослідження показали, що акриламід є канцерогенним для тварин і може бути канцерогенним для людини.

Одна з причин, чому смажена їжа пов’язана з більшими випадками тривоги та депресії, полягає в тому, що вона викликає запалення в організмі, яке корелюється з симптомами тривоги та депресії.

Запалення може завдати шкоди тілу та порушити роботу мозку.

"Дієта з високим вмістом смаженої їжі сприяє нейрозапаленню або запаленню в мозку, оскільки смажена їжа виробляє сполуки, відомі як кінцеві продукти глікації, які прилипають до тканин, пошкоджують їх і викликають запалення", — каже Меган Гільберт, зареєстрована дієтологиня.

Гільберт зазначає, що дослідження на цю тему все ще проводяться, але, за її словами, існує гіпотеза, що запалення може зменшити вивільнення дофаміну, а також притупити ділянки мозку, пов’язані з винагородою.

Крім того, у смаженій їжі зазвичай не вистачає клітковини, фітонутрієнтів і корисних жирів, які позитивно впливають на здоров’я мозку. Зокрема, це може вплинути на кишківник.

"Понад 90-95% серотоніну виробляється в кишківнику, тому дисбаланс мікробіоти кишківника впливає на виробництво нейромедіаторів, що негативно впливають на наш настрій", — додає дієтологиня.

Також велике споживання смаженої їжі порушує метаболізм ліпідів — процес, під час якого розщеплюються жири та зберігається енергія.

Дієтологи радять замінити смажені продукти на більш корисні:

Замість приготування їжі за високої температури варто спробувати тушкувати їжу, готувати на пару, відварювати. Зокрема, запікати в духовці їжу чи готувати її на відкритому повітрі теж гарна альтернатива, адже у такому разі використовується менше олії.

Ще одна порада: слід уникати певних видів олій під час приготування їжі. Наприклад, кокосова олія чи пальмова мають високий вміст насичених жирів, їх краще замінити на оливкову олію першого віджиму, олію авокадо або олію ріпакову.

Також дієтологи рекомендують замінити смажені страви на запечені або приготовлені на грилі та додати більше цільних продуктів, таких як горіхи, насіння, фрукти, овочі та цільні зерна.

"Навіть спеції можуть позитивно впливати на мікробіоту кишківника, зменшувати запалення та покращувати функцію мітохондрій", — зазначає Меган Гілберт.