Вживання какао, чаю та винограду допомагає покращити пам’ять у старшому віці — дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в Proceedings of the National Academy of Sciences, свідчить про те, що споживання флавонолів може покращити пам’ять у літніх людей.

Флавоноли є поширеним типом хімічних речовин, які в природі містяться в різноманітних харчових продуктах, зокрема в какао, чаї, винограді, капусті, шпинаті, помідорах, оливковій олії, яблуках, грушах.

Дослідження проводили науковці з різних установ, зокрема Колумбійського університету, Гарвардського університету, Нью-Йоркського університету та Університету Редінга у Великій Британії.

Дослідження охопило понад 3500 осіб і тривало три роки. Учасники були розділені на дві групи: одна отримувала дієтичну добавку флаванол (500 міліграмів), а інша — плацебо.

Науковці використовували індекс альтернативного здорового харчування (aHEI) і модифікований тест Rey Auditory Verbal Learning Test (ModRey), щоб визначити базові показники здоров’я та пам’яті. Надалі тести на оцінку пам'яті проводили щороку протягом трьох років.

Результати показали, що в учасників з першої групи, які до початку експерименту вживали достатню кількість флавонолів, значних ​​покращень пам'яті не відбулося, а в тих, хто вживав раніше недостатньо флавонолів, пам'ять покращилася в середньому на 16%.

У людей з другої групи, які дотримувалися здорового харчування, але не отримували достатньої кількості флавонолів, значного покращення пам'яті не спостерігалося.

Науковиця Келсі Коста каже, що подібне дослідження може мати значний вплив у цій галузі, оскільки лікарі-практики та пацієнти починають краще розуміти, як дієта може впливати на когнітивні показники.

"Певні поживні речовини необхідні для підтримки когнітивних функцій у віці. Важливо віддати перевагу профілактичному харчуванню, яке сприяє здоровому старінню, і включення в раціон флаванолів є невіддільною частиною цієї стратегії", — підсумовує Коста.