У 2023 році українці купуватимуть менше ліків через брак грошей
Фото: Unsplash

Падіння ВВП, зростання рівня інфляції, недостатнє покриття ліків державою та високий рівень кишенькових витрат за медпослуги й ліки вплинуть на доступність медичних послуг та особливо ліків у 2023 році. Про це свідчить аналіз від Українського центру охорони здоров'я (UHC).

Аналітики зазначають, що фармацевтичний ринок на початку вторгнення впав та не відновився до кінця 2022 року.

Фото: UHC
Фото: UHC

"Ситуація погіршуватиметься, адже грошей більше не стає ані у населення, ані у держави. Продовження війни також поглибить кризу", — каже Діана Руснак, аналітикиня UHC та співавторка звіту.

За результатами аналізу, обсяг фармацевтичного ринку зменшився на 23% у порівнянні з 2021 роком, тоді як середня ціна за пакування зросла на 15% — зі 100,6 грн у 2021 році до 115,8 грн у 2022 році.

Зменшилось відшкодування для аптек в програмі "Доступні ліки": у 2022 році було відшкодовано на 23% менше пакувань ліків, ніж у 2021 році.

За словами аналітиків, інша проблема полягає в тому, що програма "Доступні ліки" охопила лише 7% від загального ринку рецептурних препаратів у 2022 році, які пацієнти можуть отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Зокрема, за результатами дослідження ВООЗ, кожен п'ятий українець не зміг отримати необхідні ліки. Основною причиною став брак грошей.

Зростання загальних продажів ліків у 2022 році зафіксовано лише в трьох областях України — Закарпатській, Полтавській та Тернопільській, ймовірно, внаслідок збільшення вимушено переміщених осіб з інших регіонів. Водночас найбільше падіння продажів ліків очікувано спостерігалося на тимчасово окупованих територіях або там, де ведуться активні бойові дії — це Харків, Запоріжжя, Донецьк та Луганськ.