У 2024 році туристичний збір в Амстердамі стане найдорожчим у Європі — яка причина
Фото: Unsplash

Міська рада Амстердама планує підвищити туристичний збір на 12,5 % у 2024 році, що зробить його найдорожчим у Європейському Союзі, пише Forbes.

Збільшення плати стосуватиметься туристів, які залишатимуться на ніч у місті, а також пасажирів круїзних лайнерів.

У середньому туристи платять за проживання 175 євро за людину. Відповідно у 2024 році туристичний збір зросте з 15,25 євро до 21,80 євро з особи за ніч. Податок для пасажирів круїзних лайнерів зросте з 8 до 11 євро за відвідувача.

Мандрівники, які планують відвідати Амстердам на один день, наразі не повинні платити за в'їзд, проте місцева влада розглядає можливість запровадження туристичного податку для такого типу туристів у майбутньому.

Хестер ван Бюрен, фінансовий радник Амстердама, повідомила місцевій пресі, що нинішня адміністрація обговорює введення плати за одноденну екскурсію, подібної до тієї, що давно обговорювалася у Венеції, але без встановлення турнікетів.

Амстердам цього року прийняв понад 20 мільйонів відвідувачів, багато яких були в місті лише день.

Вищий туристичний податок в Амстердамі має на меті покращити якість життя жителів. Наразі місцева влада намагається пом'якшити вплив інфляції на містян за допомогою різноманітних субсидій та схем. Наприклад, податки на нерухомість і ціна на паркування наступного року не зміняться.

За словами Бюрен, багатьом жителям Амстердама все ще важко адаптуватися до різкого зростання цін. Тому наступного року для мешканців більше не будуть підіймати плату.

"Однак зросте туристичний збір: таким чином відвідувачі сприятимуть виконанню основних завдань міста. Це дозволить нам боротися з наслідками надмірного туризму та докладати додаткових зусиль для утримання вулиць у чистоті, а також розв'язувати гострі проблеми у мікрорайонах", — додала фінансовий радник міста.

Таким чином, туристи, які з'їжджаються до популярного голландського міста, зрештою будуть платити за утримання районів та інфраструктури.