В Афганістані таліби заборонили жінкам відвідувати національний парк
Фото: Amu TV

Уряд Талібану заборонив жінкам відвідувати національний парк Банд-е-Амір у провінції Баміян в Афганістані, повідомляє BBC.

Виконувач обов'язків міністра чеснот і пороків Афганістану Мохаммад Халед Ханафі заявив, що жінки не вдягали хіджаб у парку або робили це неправильно.

Він закликав священнослужителів і служби безпеки заборонити жінкам вхід доти, доки "не знайдуть правильного рішення". Водночас Ханафі зазначив, що жінкам не обов'язково оглядати визначні пам'ятки.

Банд-е-Амір — це визначна туристична памʼятка країни, що стала першим національним парком Афганістану у 2009 році. Місце було популярним серед сімей. ЮНЕСКО описує парк як "природно створену групу озер з особливими геологічними утвореннями та структурою, а також природною та унікальною красою".

Ферешта Аббасі з Human Rights Watch додала, що жінкам заборонили відвідувати парк у День рівноправності жінок, і написала, що це "повна неповага до жінок Афганістану".

Ця заборона доповнює перелік обмежень, застосованих щодо жінок і дівчат після того, як Талібан захопив владу в Афганістані у серпні 2021 року. Дівчатам також забороняють навчатися в університеті, а відвідування середньої школи для них не обов’язкове. Нещодавно таліби наказали закрити перукарні та салони краси в Афганістані.