Таліби спалили музичні інструменти в Афганістані, бо музика "морально розбещує"
Фото: BBC

В західній провінції Герат в Афганістані таліби спалили музичні інструменти на тисячі доларів, пише BBC.

Таліби стверджують, що музика загалом "спричиняє моральне розбещення", а деякі інструменти є особливо аморальними. Серед спалених речей були: гітари, фісгармонії, табла (маленькі барабани), а також підсилювачі та колонки. Багато обладнання вилучили із закладів, де афганці раніше святкували весілля.

Ахмад Сармаст, засновник Національного інституту музики Афганістану, порівняв дії талібану з "культурним геноцидом і музичним вандалізмом".

"Народ Афганістану був позбавлений свободи творчості... Спалення музичних інструментів у Гераті — це лише маленький приклад культурного геноциду, який відбувається в Афганістані під керівництвом Талібану", — додав Сармаст.

Офіційний представник Міністерства пороків та доброчесності Талібану сказав, що відтворення музики "змусить молодь збитися зі шляху".

В Афганістані була заборонена музика в будь-якій формі на громадських зібраннях, телебаченні та радіо, поки Талібан був при владі з середини 1990-х до 2001 року. Відколи таліби повернулись до влади у 2021-му, вони знову запровадили численні обмеження, зокрема на музику в громадських місцях. А багато музикантів вимушено залишили країну. Ті, що лишилися, зазнавали побиття та дискримінації.

За останні два роки таліби ввели інші обмеження відповідно до свого суворого тлумачення ісламського права.

До жінок застосували найсуворіші обмеження: таліби постановили, що вони мають бути одягнені так, щоб було видно лише очі, і їх має супроводжувати родич чоловічої статі, якщо вони подорожують на відстань понад 72 км.

Дівчаткам і дівчатам-підліткам також заборонено заходити в шкільні та університетські аудиторії, спортзали й парки.

Минулого тижня, за наказом Талібану, закрили всі перукарні та салони краси в країні, оскільки їх визнали "неісламськими".