У Бельгії знайшли давно втрачений артефакт з Помпеїв – сімʼя придбала його як сувенір
Фото: Artnet

У сімейному будинку в Бельгії знайшли давно втрачений артефакт з італійського міста Помпеї. Протягом 50 років памʼятка висіла біля сходів, що ведуть у підвал, пише Artnet.

80-річний Рафаель де Теммерман і його син Герт де Теммерман розповіли, що вони відвідали Італію в 1975 році. Під час екскурсії містом Помпеї до них підійшов чоловік і запропонував продати їм сувенір: кілька різьблених каменів із зображенням сцени. Не усвідомлюючи важливості предмета, родина встановила його у своєму будинку як елемент декору.

Мармурова рельєфна скульптура, датована приблизно 62 роком н. е., являє собою сцену землетрусу, який стався того ж року. Зокрема, на ньому показано падіння воріт Помпеїв.

Коли батько почав готуватися до продажу будинку, який знаходиться в селі Герзеле у Східній Фландрії, сім’я вирішила з’ясувати, чи цей мармур чогось вартий. Вони попросили експертів із місцевого галло-римського музею перевірити це.

"Вони прибули сюди й почали дивитися на це за допомогою ліхтарика. Я чув, як вони сказали: так, це справжнє, і вони мало не впали", — сказав Герт де Теммерман.

Фото: Artnet
Фото: Artnet

За словами керівника відділу виставок музею Барта Демарсіна, ця частина відповідає подібному фрагменту, на якому також зображені будівлі, що зруйнувалися під час того землетрусу.

Обидві частини були колись встановлені в будинку, що належав банкіру, який жив у центрі Помпеїв близько 2000 років тому. Нововідкритий артефакт уже пів століття вважається зниклим безвісти. Наразі фахівці досліджуватимуть мармур, щоб підтвердити його автентичність. Після чого його повернуть у Помпеї.

Зокрема, до сімʼї прибула поліція, щоб з’ясувати, як цей скарб опинився в будинку в Герзеле. Родина Де Теммерман готова співпрацювати й повернути статую, проте вони висловили надію на отримання фінансової компенсації, оскільки з твором мистецтва впродовж 50 років нічого не сталося. 

Місто Помпеї в Італії було знищене виверженням вулкана Везувій у 79 році, і зараз воно є археологічним об’єктом, який охороняється ООН. На розкопаній частині Помпеїв облаштували музей просто неба.