Археологи знайшли фреску в Помпеях, на якій зображена, ймовірно, перша піца в історії
Фото: Pompeii - Parco Archeologico / Facebook

Археологи в давньоримському місті Помпеї знайшли фреску, на якій зображено те, що могло бути попередником італійської піци, пише The Guardian.

Фреску, яка датується 2000 роками, виявили під час розкопок у районі Regio IX, що неподалік від Неаполя, батьківщини піци. Картину знайшли в холі будинку поруч із пекарнею.

Як пояснюють археологи Археологічного парку Помпеї, на фресці зображена срібна таця, на якій лежить плаский круглий коржик. Поруч з хлібом стоїть келих вина, а також сухофрукти, фініки, гранат і вінок із жовтого арбутусу.

Частування приправлене спеціями й різновидом соусу песто — на фресці позначені крапками жовтого та охристого кольорів.

Фото: Pompeii – Parco Archeologico / Facebook
Фото: Pompeii – Parco Archeologico / Facebook

Цей коржик може бути далеким предком сучасної піци, однак йому бракує класичних інгредієнтів — помідорів і моцарели, щоб технічно вважатися піцою.

Зазначається, що в основі натюрморту — грецький ритуал гостинності, тому таця представляла подарунки, які пропонували гостям як частину традиції, що сягає елліністичного періоду. Такі зображення були широко поширені в будинках стародавнього міста Помпеї та сусіднього Геркулануму, які були знищені під час виверження вулкана Везувій у 79 році нашої ери.

Фото: Pompeii – Parco Archeologico / Facebook
Фото: Pompeii – Parco Archeologico / Facebook

Розкопки у районі Regio IX, районі міста, де було скупчення будинків, майстерень і пекарні, почалися в лютому. Скелети трьох жертв: двох жінок і дитини, були знайдені у травні в пекарні, де вони, як вважають, шукали притулку. Також були виявлені фрескові стіни, на яких зображено міфічну сцену Аполлона і Дафни на одній, а також Посейдона й Амімони на іншій.

Рештки двох жертв, двох чоловіків у віці близько 50 років, були знайдені в іншій частині місця в середині травня. Науковці думають, що вони загинули через землетрус, який супроводжував виверження Везувію. Вважається, що один підняв руку, намагаючись захиститися від стіни, що падає. Поруч знайшли намистини та шість монет, дві з яких датуються серединою II століття до нашої ери.

Міністр культури Італії Дженнаро Санджуліано сказав, що Помпеї "ніколи не перестають дивувати". "Це скриня зі скарбами, яка завжди відкриває нові скарби", — додав він.

Виверження вулкана Везувій у 79 році нашої ери поховало Помпеї під попелом, заморозивши місто та його жителів у часі. Руїни Помпеїв знайшли у XVI столітті, а перші розкопки почалися у 1748 році.

Місце розташовано приблизно за 23 км від Неаполя.