У Британії колишній працівник музею продавав викрадене дорогоцінне каміння
Фото: Neil Hall/EPA

Британський музей розпочав судовий процес проти колишнього співробітника, який викрав і пошкодив щонайменше 1 800 експонатів. Суд постановив розкрити записи на eBay і PayPal з облікового запису підозрюваного, колишнього куратора музею доктора Пітера Хіггса. Про це повідомляє BBC.

Музей повідомив суду, що у них є докази того, що доктор Хіггс продавав предмети з колекції протягом десяти років щонайменше 45 покупцям з усього світу і замітав сліди, "використовуючи фальшиві імена, створюючи фальшиві документи і маніпулюючи записами".

У музеї стверджують, що багато зниклих і вкрадених предметів походять з незареєстрованих колекцій і не мають індивідуальних записів у жодному з каталогів музею.

Юридичні представники музею, Деніел Берджесс і Воррен Фітт, розповіли суду, як аудит сховища в 1993 році показав, що в ньому було 1 449 незареєстрованих предметів, але під час іншого аудиту у 2023 році виявлено 1 161 предмет, більш ніж 80% цих експонатів зникли з того самого сховища.

Доктор Хіггс працював у відділі Греції та Риму музею з 1999 року до літа 2023 року і заперечує всі звинувачення.

Музей виділив один приклад предмета, який доктор Хіггс виставив на eBay, а згодом видалив, оскільки, докази, що пов'язують його з цим предметом, були особливо вагомими.

Суду повідомили, що столична поліція обшукала будинок підозрюваного в серпні 2023 року і вилучила колекцію старовинних бронзових монет і медалей, які збігаються з колекцією зареєстрованих і незареєстрованих монет з греко-римського відділу музею. У музеї заявили, що доктор Хіггс заперечував це і стверджував, що монети і медалі походять від померлого родича.

Поліція також вилучила рукописні нотатки й друковані інструкції про те, як редагувати музейні записи.

У своєму рішенні суддя задовольнила вимогу Британського музею зобов'язати доктора Хіггса розкрити інформацію про предмети, взяті з колекції, та їхнє місцезнаходження, а також вимогу про розкриття його записів на eBay і PayPal.