Зміст:
  1. З чого почати?
  2. Головні зони та вимоги до них
  3. Правило "трикутника" та інші "закони" на кухні
  4. Які матеріали обирати
  5. Освітлення та кольори

За статистикою людина щодня проводить на кухні майже годину свого часу, а для когось приготування їжі — це ще й спосіб відпочинку. Щоб час на кухні був у задоволення, важливо зробити її максимально зручною та функціональною. Тільки на перший погляд здається, що це просте завдання — насправді тут не обійтись без знання певних правил та "законів". Які є головні правила функціональної кухні, ми розбирались разом з українською архітекторкою та дизайнеркою Катею Яровою. Катя вже 12 років керує архітектурним бюро, а також понад 2 роки викладає курс з дизайну інтер’єрів в онлайн-школі Skvot.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні

З чого почати?

Функціональна кухня має бути такою передусім для її господаря, каже Катя Ярова. Тому для кожної людини набір функцій може відрізнятись — комусь вистачає плити й маленького холодильничка, а комусь потрібна духова піч, блендер, мультиварка та й другий холодильник не завадить.

Тож перед тим як проєктувати кухню слід скласти перелік обладнання, яким будете користуватись. Також можна скласти "меню" — основний перелік страв, які ви любите готувати. Тоді перед проєктуванням дизайнер розумітиме, які зони на кухні для вас важливі та скільки місць зберігання вам потрібно.

Функціональна кухня — це не лабораторія, нашпигована технікою та приладдям. Сучасна кухня може бути мінімалістичною та акуратною, головна її відмінність у тому, що там ретельно продумана організація простору, а переміщуватись кухнею — зручно та швидко.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні
Проєкт IK-architects у Києві. Візуалізація надана дизайн-студією

"Багато хто живе ще уявленнями про кухні часів "перестройки", коли на верхніх шафах лежали формочки для пасочок, а на цвяшках чіпляли кухонне начиння. Ця історія давно не актуальна", — каже дизайнерка й додає, що окрім переліку техніки, варто складати перелік того, чим ви взагалі користуєтесь.

"Зазвичай мінімум 50% "типового" кухонного приладдя можна викинути, тоді нам вдасться звільнити більше простору й незграбність кухні зникає", — додала Ярова.

Головні зони та вимоги до них

Хоч кожен і облаштовує кухню "під себе", цей простір неможливий без головних функціональних зон, які буквально складають саму суть кухні. Катя Ярова виокремлює основні зони та радить, як зробити їх найбільш функціональними:

1) "Мокра зона", або зона мийки. Дизайнерка радить обирати прямокутну мийку глибиною 16-21 см — так ви уникатимете бризок води. Мийку краще оснастити змішувачем, який поєднує і проточну воду, і фільтровану. "Як результат — у нас буде лише один кран, це значно функціональніше, й виглядатиме візуально приємніше", — пояснює Катя.

Рідину для посуду можна помістити у диспенсер, який вгвинчується під мийкою — так ми ще більше оптимізуємо простір, прибравши з мокрої зони зайві "пляшечки". Не обов’язково обирати дорогий диспенсер, можна знайти на AliExpress за 500-600 грн. "Треба розуміти, що сучасна і функціональна кухня — це не завжди "дорога історія", — додає Ярова.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні
Проєкт IK-architects. Візуалізація надана дизайн-студією

2) Зона приготування поділяється на робочу поверхню (місце для нарізання овочів, м’яса тощо) та "гарячу зону" — власне кухонну плиту. Комфортна робоча поверхня має бути щонайменше 60-80 см завширшки, а розмір та потужність плити знову ж таки залежить від потреб та способу життя людини. Якщо це "квартира холостяка" або ж ви рідко готуєте вдома, то достатньо обрати плиту на 2 конфорки.

Стандартна висота стільниці на кухні — 90-91 см. Втім, якщо ви облаштовуєте кухню для себе, то треба зважати на свій зріст. "У нас була замовниця зростом 155 сантиметрів, і стільниця 90 см для неї була зависока. Ще одна наша клієнтка мала зріст 194 см — і типова стільниця була їй занизькою", — розповіла дизайнерка.

Висоту стільниці можна варіювати, але якщо ви встановлюєте на кухні посудомийну машину, то слід це враховувати, бо зазвичай "посудомийки" мають сталу висоту — нижче 90 см стільницю не опустиш.

3) Зона дрібної побутової техніки, яка часто використовується, — для чайника, тостера, соковидавлювача чи блендера потрібне окреме місце й відповідна кількість розеток. Якщо ви з тих, хто хоче мати на кухні тотальний мінімалізм, тоді можна помістити деяку техніку (блендер, тостер) у висувних нижніх ящиках, каже дизайнерка. Відтак, ящики мають бути місткими й глибшими ніж зазвичай.

4) Обідня зона. Це може бути звичайний обідній стіл, ще одне популярне сьогодні рішення — барна стійка. Під час облаштування барної стійки треба обов’язково враховувати норми ергономіки — ідеться про оптимальну висоту (стійка має бути щонайменше 100 см та не повинна перевищувати 130 см) і ширину проходів (мінімум 90 см між барною стійкою та робочою поверхнею).

Як альтернативний варіант Катя радить обирати кухонні конструктори від IKEA, вони вже "заточені" під норми ергономіки. Якщо площа кухні дозволяє, то обідню зону можна облаштувати у вигляді острова. Кухонний острів проєктується як окрема зона і зазвичай встановлюється посеред кухні. Острів може містити як "мокру", так і "гарячу" зони, часто його міксують з барною стійкою — це зручно, бо острів об’єднує кілька зон одночасно та економить простір.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні
Проєкт IK-architects у Харкові. Візуалізація надана дизайн-студією

Важливо розуміти: острів "впишеться" у кухню і виконуватиме свою функцію тільки тоді, коли є достатньо простору — в ідеалі площа острова не має перевищувати 10% від загальної площі кухні. "Я проти якогось рішення тільки через те, що це модно. Якщо це невелика квартира (до 60 кв. м) — то кухонний острів не вдасться вмістити", — пояснила Катя.

Якщо у вас є домашній улюбленець, то ще одна важлива зона на кухні — місце для тарілочки песика чи кота. Інколи власники навіть виводять у миску з водою окремий краник, щоб попоїти. Якщо у вас великий собака — слід передбачити місце для зберігання корму для нього.

Правило "трикутника" та інші "закони" на кухні

Функціональна кухня не працюватиме без одного важливого правила — правила "трикутника". Воно передбачає, що на кухні обов’язково мають бути холодильник, "мокра зона" та "гаряча зона". Дуже важливо, щоб ці три зони були розділені робочими поверхнями (стільницею).

"Запам'ятати правило легко, якщо уявити собі, як ви відкрили холодильник, взяли овочі, кудись їх поклали, потім помили, знову поклали та порізали — і тільки після цього готуєте. Це не обов'язково має бути трикутник, це може бути й лінійна послідовність, суть у тому, щоб були присутні ці три зони", — пояснила Катя.

Друге важливе правило — розміщувати посуд, продукти чи прилади на трьох рівнях, відповідно до частоти використання. Усе, що використовуєте постійно, — розміщуйте на рівні рук. Часте використання — на рівні очей. Те, що рідко використовуйте — можна сховати якомога далі, наприклад, на верхні полиці.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні
Візуалізація: Nesto

"Загальна тенденція, яку я бачу: усе зберігання епізодичної техніки, запасів круп чи макаронів, консервацій — все виноситься в якесь підсобне приміщення, типу dark kitchen, іноді там встановлюють другий холодильник, щоб кухня не була захаращеною. Це актуально здебільшого для мешканців приватних будинків", — розповіла Катя.

Третє правило функціональної кухні — дотримання норм ергономіки та будівельних вимог. Якщо у вас на кухні газова плита, то:

— кухня має бути відділена від житлового простору стіною; якщо це кухня-вітальня, то допустима розсувна перегородка, яка відділяє один простір від іншого;

— висота монтажу витяжки має бути на 10 см вище, ніж над електроплитою.

Які матеріали обирати

Тут усе залежить від вашого бюджету. Зазвичай для кухонних фасадів використовується ДСП. Трохи дорожче рішення — МДФ-панелі, тоді вартість кухні буде на 30-40% вищою, якщо обираєте цей матеріал.

"Але не все, що ДСП — це погано. Є різні виробники, відповідно — різна якість. Також є такий матеріал — "Фенікс", він дуже вандалостійкий. Якщо ми говоримо про квартири, які готують під оренду, то цей матеріал круто підходить для кухні", — розповіла Катя.

Щодо стільниці — то дизайнерка радить обирати кам’яну поверхню (кварц або акрил) або HPL- пластик. "Мені цей матеріал подобається тим, що він дуже стійкий і водночас естетичний. Зараз у тренді мінімалістичні кухні, а цей мінімалізм часто вдається реалізувати завдяки товщині стільниці. HPL — матеріал, який дозволяє зробити найтоншу стільницю (порівняно із ДСП та каменем)", — пояснила Ярова.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні
Проєкт IK-architects в Осло. Фото: Veronica Moen

Фартух — це панель між робочою поверхнею та навісними шафами. Для його оздоблення дизайнерка радить обирати плитку, популярним рішення сьогодні є використання широкоформатної плитки — щоб помітними були тільки вертикальні шви або взагалі плитка закривала увесь фартух. Актуальною свого часу була плитка "під цеглу", але сьогодні вона вже втрачає популярність.

Також актуально робити частину фартуха з того матеріалу, з якого виготовлена й стільниця. Це можливо реалізувати як з ДСП, каменю, так і з HPL. Варто лише пам’ятати, що матеріал фартуха також має свою товщину і це потрібно враховувати під час проєктування. "Щоб потім не було ситуації, коли ми не можемо до кінця відкрити кран холодної чи гарячої води", — пояснила Ярова.

Освітлення та кольори

Освітлення на кухні можна розділити на функціональне (освітлює потрібну нам зону) та естетичне — воно слугує для того, щоб створити на кухні атмосферу затишку й комфорту, додати емоцій.

Функціональне освітлення зазвичай поділяється на основне (верхнє), точкове та підсвітку робочої поверхні. Точкові світильники слід розміщувати приблизно над маківкою, щоб під час приготування ваша голова не відкидала на стільницю тінь.

Для підсвітки робочої поверхні варто обирати тепле освітлення. У такому випадку і їжа має кращий вигляд, а ще це впливає на загальні біоритми людини — бо якщо встановити холодне світло, то ввечері циркадні ритми "вважатимуть", що у вас ранок й засинати буде складніше.

Правило "трикутника" та ергономіка. Головні закони функціональної кухні
Проєкт IK-architects в Парижі. Візуалізація надана дизайн-студією

Естетичне освітлення на кухні також використовують, щоб підкресли декор або "сімейний посуд". "Я одразу запитую у замовників — чи є у них якісь родинні сервізи чи щось подібне, що вони хочуть використати в інтер’єрі. Якщо такі речі є — для цього краще передбачити окрему вітрину і підсвітити вертикальною LED-стрічкою", — розповіла дизайнерка та додала, що таке рішення можна застосувати й до винних шаф.

Для сучасної кухні Катя Ярова радить обирати природні відтінки. "Всі вже трішки втомились від білої кухні, її вже забагато", — каже вона.

Можна комбінувати нейтральні кольори та відтінки бежевого чи зеленого та міксувати їх з дерев’яними фасадами (дуб або тонований темний горіх — популярні сьогодні кольори). "На мій погляд, круто виглядає, коли сам матеріал кухні має теплі відтінки, а стільниця — сірий відтінок, трішки холодний. У підсумку це виглядає дуже гармонійно, немає "пересмаженої" картинки", — підсумовує дизайнерка.