Зміст:
  1. Що обов’язково подивитися на маршруті Берніна Експрес
  2. DIY Bernina Express: веселіший та дешевший варіант подорожі
  3. Альтернативний маршрут: ціни та як зекономити на потязі Берніна
  4. Де сідати в потязі та який сезон обрати для подорожі
  5. Що робити та де зупинитися в Санкт-Моріці

Яскраво-червоний потяг на фоні засніжених гір, за вікном краєвид, що перехоплює подих, передчуття подорожі, що захоплює, та нових емоцій. Якщо ви мрієте про Швейцарію, обожнюєте гори, любите їздити потягами, то райд на легендарному потязі "Берніна Експрес" – ідеальний варіант подорожі для вас.

Берніна Експрес – це один з найвідоміших та найпопулярніших маршрутів потягом швейцарськими та італійськими Альпами. Це, до речі, одна з найвищих залізниць в Європі та один з найкрутіших залізничних шляхів з нахилом до 7%.

Поїздка цим потягом стала туристичною атракцією сама собою, бо це тотальне занурення в спостереження за природою. Мальовничі краєвиди озер, гір та ідеальних лук переносять вас в іншу майже медитативну реальність.

Класичні швейцарські види. Фото з архіву авторки
Класичні швейцарські види. Фото з архіву авторки

Але якщо вам нудно 4 години (або 8 – туди й назад) сидіти в потязі без руху, то можна відійти від традиційного маршруту й додати цікаві точки та активності. Отже, тут все, що вам треба, аби отримати максимальне задоволення від поїздки, побачити й відчути справжню Швейцарію, та ще й водночас зекономити.

Що обов’язково подивитися на маршруті Берніна Експрес

Берніна Експрес курсує від швейцарського міста Кур (Chur) до італійського Тірано (Tirano) та у зворотному напрямку. Це мальовничий залізничний маршрут на 122 кілометри (в один бік), який проходить через круті гірські перевали, долає відстань понад озерами нереальної краси та проїжджає повз льодовики, що чергуються з лісами.

Потяг перетинає 196 мостів і 55 тунелів. Один з хайлайтів маршруту й інженерне диво – спіральний віадук Брусіо (міст на високих опорах) між Поск’яво та Тірано. Ще у 2008 році ретійська залізниця (The Rhaetian Railway), якою курсує потяг, була внесена до спадщини ЮНЕСКО. Цей шлях часто називають шедевром залізничного будівництва.

Свою назву потяг отримав від гірського перевалу Берніна. Перевал височіє на висоті 2253 метри (найвища точка маршруту), з нього відкривається панорамний краєвид на гори, бірюзове альпійське озеро Б'янко та розкішні долини. Якщо ви вирушите маршрутом самостійно, то обов’язково зійдіть та погуляйте на зупинці Ospizio Bernina та довкола кришталево чистого озера.

Іконічна станція Оспіціо Бернін. Фото з архіву авторки
Іконічна станція Оспіціо Бернін. Фото з архіву авторки

Озеро Б'янко, що оточене суровими горами з засніженими вершинами, має нереально блакитний колір.

Через 20 хвилин після Оспіціо Берніна буде зупинка Мортерач (Morteratsch), звідти та назад за 9,6 км шляху можна дістатися до льодовика Мортерач. Це найбільший льодовик в цій гірській гряді, площею понад 15 кв. км.

Озеро Б'янко на маршруті Берніна Експрес. Фото з архіву авторки
Озеро Б'янко на маршруті Берніна Експрес. Фото з архіву авторки

На маршруті також можна насолодитися видами озер Поск’яво, Санкт-Моріц, лісами та зеленими луками з ідеальними корівками на них. Міста, які варті уваги та зупинки на каву, прогулянку: Тірано, Поск’яво, Понтрезіна, Челеріна, Санкт-Морітц.

Краєвиди з вікна потяга ''Берніна Експрес''. Фото з архіву авторки
Краєвиди з вікна потяга ''Берніна Експрес''. Фото з архіву авторки

Також ви можете зійти на зупинці Bernina Diavolezza, а потім піднятися канатною дорогою на дуже красивий пік Діяволецца.

DIY Bernina Express: веселіший та дешевший варіант подорожі

Потяг курсує цілий рік щодня. Але саме туристичний Берніна Експрес вирушає тільки раз на день з Куру та повертається назад тим самим маршрутом з Тірано вдень. З травня до жовтня курсують два потяги. Місця на панорамний потяг треба бронювати онлайн і доволі заздалегідь, особливо в пікові туристичні сезони.

Але не засмучуйтесь, якщо ви не запланували вашу поїздку за два місяці наперед. Альтернатива є, і вона ідеально підійде більш активним подорожувальникам, які люблять бачити більше.

Якщо ви хочете скоротити чи урізноманітнити поїздку, чи хочете вийти на маршруті та пообідати в якомусь з містечок й піти на хайк/покататися на гірських велосипедах, то рекомендую обирати не туристичний панорамний потяг, а регіональні потяги. Вони курсують тим самим неймовірно красивим маршрутом набагато частіше (а не раз на день), коштують дешевше, плюс ви можете зійти на будь-якій станції й продовжити після перерви на капучино. Квитки на регіональні потяги можна купувати онлайн або на станціях на будь-який відрізок маршруту.

Перший клас панорамного потяга. Фото: EliseChevillard©
Перший клас панорамного потяга. Фото: EliseChevillard©

Відмінності туристичного та регіонального потягів:

  • На регіональних потягах треба робити пересадки, а отже і носити свій багаж, якщо є. Але є можливість вийти на будь-якій зупинці, погуляти, сфотографуватися та купити квиток на наступний маршрут. На туристичному потязі hop-on-hop-off неможливий.
  • Регіональні потяги ходять набагато частіше, на них завжди є квитки, і вони дешевші.
  • Вікна у регіональних поїздах звичайного розміру. Але вони відкриваються (в туристичному потязі це неможливо) і дають змогу робити фото без відблиску. В кожному вагоні є вікно без сидінь – дуже зручно фотографувати.
  • Головна перевага туристичного потягу – це те, що в першому класі крісла ширші, зручніші, виглядають інстаграмніше, а вікна виходять і на дах потягу. В панорамному потязі можна купити снеки чи напої з візка. На регіональному потязі влаштовувати перекус доведеться самому.
  • Влітку регіональні потяги іноді тягнуть відкриті вагони, на панорамному такої опції немає.
Регіональний потяг за маршрутом Берніна Експрес. Фото з архіву авторки
Регіональний потяг за маршрутом Берніна Експрес. Фото з архіву авторки

Альтернативний маршрут: ціни та як зекономити на потязі Берніна

Повний маршрут в один бік туристичного Берніна Експрес коштує $73 за другий клас та $124 перший клас. Квиток передбачає обов’язковий платний резерв місця онлайн чи телефоном. Бронь коштує додаткові $35 або $40 (у піковий сезон з травня до кінця жовтня). Окремо бронювати місця за обов’язкову доплату треба і на зворотний маршрут. Тож вам доведеться викласти $108 чи $159 за подорож.

Квитки на регіональні потяги коштуватимуть так само, але не треба платити обов’язкове бронювання. Плюс є можливість гратися з проміжними зупинками та обирати ті, що вам до смаку. Наприклад, від зупинки Берніна пас до Санкт-Моріцу (десь одна година подорожі) можна доїхати всього за $16.

Де сідати в потязі та який сезон обрати для подорожі

Якщо ви подорожуєте в напрямку зі Швейцарії до Італії, то найкращі види з правого боку потягу. Якщо з Італії до Швейцарії, то сідайте ліворуч. Різниці звідки ви починаєте маршрут немає.

Найкращий сезон для подорожі залежить від ваших уподобань. Взимку ви матимете можливість насолодитися засніженими краєвидами, льодовиками та недоторканим снігом. Восени нереальними жовто-червоними кольорами, навесні та влітку – смарагдовими полями та класичними швейцарськими видами як з листівки. Пам’ятайте, що в липні та серпні пів Європи у відпустках, тож я б уникала таких популярних маршрутів в ці місяці.

Але саме влітку курсує автобус з Тірано до Лугано, який працює під прибуття поїзда, що дозволяє розширити подорож.

Краєвиди за вікном потяга. Фото з архіву авторки
Краєвиди за вікном потяга. Фото з архіву авторки

Що робити та де зупинитися в Санкт-Моріці

Я для себе обрала коротшу версію маршруту Берніна Експрес, але поєднала її з активностями та хайками довкола Санкт-Моріца. Останній – найвідоміший лижний курорт Швейцарії та must-see. Восени туристів було небагато, тож мала нагоду насолодитися містом. Обов’язково прогуляйтеся довкола озера Санкт-Моріц (взимку воно замерзає і на ньому влаштовують кінні змагання). Місто має свою особливу цікаву архітектуру, бездоганну чистоту, сміттєві баки та дерева під лінієчку, безліч брендових та сувенірних магазинів й фешенебельних ресторанів.

Озеро Санкт-Моріц та вид на місто. Фото з архіву авторки
Озеро Санкт-Моріц та вид на місто. Фото з архіву авторки
Санкт-Моріц. Фото з архіву авторки
Санкт-Моріц. Фото з архіву авторки

Довкола Санкт-Моріцу просто неймовірна кількість класних пішохідних маршрутів для різної підготовки та різної тривалості з приголомшливими видами та близько 60 підйомників, які доставлять вас до гірських перевалів та вершин. Найдешевший підйомник в один бік коштує десь $33. Але хайкінг тут однозначно must-do і вартий того.

Берніна Експрес: все, що треба знати про найвідоміший потяг у швейцарських Альпах
Хайк та краєвид з гірського рефьюджіо. Фото з архіву авторки
Хайк та краєвид з гірського рефьюджіо. Фото з архіву авторки

Головне правило лоджингу в Санкт-Моріці – це зупинятися не в Санкт-Моріц. Щоб зекономити на проживанні, обирайте мальовничі села поруч, такі як Понтрезіна чи Челеріна.

Челеріна, наприклад, – це чарівне містечко в 12 хв від Санкт-Моріцу на автобусі (проїзд – $6). Ідеально чисте, спокійне та розмірене місто без пафосу та туристичної метушні. Прогулянки між доглянутими будинками, модерновими зупинками, луки з красивими коровами, лояльніші ціни на готелі роблять такі місця ще більш привабливими. Поїсти в місцевому гарному ресторані стартує від $29 за піцу/пасту і від $44 за стейки чи м’ясні страви (Швейцарія одна з найдорожчих країн Європи).

Якщо у вас залишиться час та бажання, гаряче рекомендую відвідати неподалік один з найкращих італійських лижних курортів Лівіньо. Він має не менш захопливі краєвиди, гірські перевали та серпантини, але в рази дешевший. Плюс це дьюті-фрі-зона, де ви можете знатно пошопитися (в місті понад 250 магазинів) та заправитися на 30-40 євроцентів дешевше на кожному літрі.