В Естонії збудували велопішохідний перехід незвичайної форми та виклали його "дерев'яною" плиткою
Фото: part.archi

Пішохідно-велосипедний перехід у Тарту в Естонії був номінований на цьогорічну премію Міса ван дер Рое. Споруду спроєктувало бюро PART.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Фото: part.archi
Фото: part.archi

Головна функція переходу — створити сполучення між історичним центром Тарту та нещодавно збудованим медичним і університетським кампусом Маар’ямойса.

Архітектори приділили особливу увагу естетичній стороні. У своїй роботі вони спирались на архітектурні засоби та принцип зробити рух у міському просторі плавним і необмеженим.

"Чим приємнішим є пересування маршрутом, тим меншою здається відстань, відповідно, тим охочіше містяни обирають піші подорожі або велосипед", – зазначають автори проєкту.

Фото: part.archi
Фото: part.archi

Перехід складається із пішохідної естакади та тунелю під нею. Лійкоподібна форма додає затишку. Поверхні виклали дерев’яною "плиткою".

Окрім створення форми, архітектори також хотіли підкреслити чутливість деревини до факторів навколишнього середовища. Черепиця пофарбована в п'ять відтінків – від сріблястого до медового – залежно від кількості ультрафіолетового випромінювання, якому вона піддається. 

Фото: part.archi
Фото: part.archi

В результаті сіре дерево гармонійно поєднується з бетонними елементами зовні, тоді як підземний перехід є теплим і затишним середовищем, що підтримується вигнутою формою черепичного покриття та рішеннями освітлення.