В Індії збудували ділянку автомагістралі з промислових відходів
Фото: Unsplash

В Індії відкрили першу національну ділянку дороги, яку збудували з відходів сталеливарної промисловості, повідомили в Financial Express.

Технологію розробив індійський Центральний дорожній науково-дослідний інститут. Головний науковий співробітник Сатіш Панді розповів, що дорога зі сталевого шлаку має на 28% меншу товщину порівняно зі звичайними дорогами з бітумним покриттям, а також на 32% більш економічно вигідне, адже служить довше.

Під час будівництва фахівці перетворили приблизно 80 000 тонн сталевого шлаку. Такий матеріал має кращі механічні властивості, ніж природні наповнювачі, та був використаний у всіх шарах дорожнього покриття.

Ділянка дороги розташована на трасі між Мумбаєм та Гоа. Вона має чотири смуги й простягається на один кілометр. 

Шосе знаменує собою віху в технології сталого будівництва доріг, перетворюючи промислові відходи на цінний ресурс для будівництва надійних і екологічно чистих автомагістралей, кажуть науковці.  Директор інституту Маноранджан Паріда повідомив, що в межах проєкту розробляє національні рекомендації щодо використання обробленого сталевого шлаку в будівництві доріг.