В Іраку ухвалили закон, який криміналізує одностатеві стосунки
Фото: Unsplash

27 квітня парламент Іраку ухвалив закон про кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки з покаранням у вигляді позбавлення волі до 15 років. Про це повідомляє Reuters.

Закон має на меті "захистити іракське суспільство від моральної розбещеності й закликів до гомосексуалізму, які заполонили світ".

Він був підтриманий переважно консервативними шиїтськими мусульманськими партіями, які формують найбільшу коаліцію в мусульманському парламенті Іраку.

Закон про боротьбу з проституцією і гомосексуалізмом забороняє одностатеві стосунки з мінімальним терміном ув'язнення до 10 років і максимальним терміном до 15 років, а також передбачає щонайменше сім років ув'язнення для тих, хто пропагує гомосексуалізм або проституцію.

Також згідно з законом ув’язнюватимуть тих, хто змінює свою біологічну стать або навмисно одягається в жіночий одяг.

Спочатку законопроєкт передбачав смертну кару за одностатеві стосунки, але був змінений після сильної опозиції з боку Сполучених Штатів і європейських країн.

"Ухвалення іракським парламентом закону закріплює жахливу історію порушень прав ЛГБТ-спільноти в Іраку і є серйозним ударом по фундаментальних правах людини", – заявила Раша Юнес, заступниця директора програми прав ЛГБТ Human Rights Watch.

Основні іракські партії торік посилили переслідування за ЛГБТ-людьми, а райдужні прапори часто спалювали під час протестів як правлячі, так і опозиційні консервативні шиїтські мусульманські угрупування.

Згідно з даними Our World in Data, понад 60 країн світу криміналізують гомосексуальні стосунки, тоді як одностатеві сексуальні акти є легальними в більш ніж 130 країнах світу.