В Італії вперше дозволили продавати для людей борошно з комах
Фото: Unsplash

В Італії вперше дозволили продавати борошно з цвіркунів для споживання людиною. Досі його можна було використовувати лише в кормах для домашніх тварин, пише The Guardian.

Виконавчий директор компанії Nutrinsect, яка виробляє борошно з цвіркунів, Хосе Франческо Чіанні зазначив, що відкрито нову сторінку в історії їжі. Тепер його насичене поживними речовинами борошно можна включити до низки харчових продуктів.

Наповнені білками та вітамінами, комахи все частіше вважаються надійним способом отримання поживних речовин. Що стосується смаку, то Чіанні сказав, що воно схоже на гарбузове насіння, фундук і трохи на креветки.

Згідно з підрахунками до 2030 року ринок їстівних комах у Європі досягне 2,7 мільярда євро.
"Це добре для навколишнього середовища, тому що ресурси, необхідні для розведення цвіркунів, і простір, який використовується, справді невеликі, тому викиди майже нульові", — додав Чіанні.

З 2020 року мільйони цвіркунів були вирощені на заводі компанії в італійському муніципалітеті Монтекассіано, що в регіоні Марке. Спочатку комах піддають термічній обробці, потім заморожують і подрібнюють на порошок.

На початку 2023 року Європейський союз схвалив продаж цвіркунів, сарани та личинок темних жуків для споживання людиною. Це викликало супротив італійського уряду через побоювання, що комахи потраплятимуть у традиційні страви, як-от макарони або піцу.

Однак до того часу, коли новий європейський закон набрав чинності наприкінці минулого року, уряд поступився. Натомість в Італії запровадили суворі правила маркування: пакети з борошном комах мають містити чітке зазначення походження продукту й латинське Acheta domesticus на позначення домашнього цвіркуна.

Цвіркунове борошно Nutrinsect буде розповсюджуватися серед компаній, що постачають харчові продукти, а також у мережі громадського харчування. Борошно також можна купити онлайн за 6 євро за пакет.

З моменту отримання дозволу до Чіанні надійшла низка повідомлень, деякі підтримували його ініціативу, а інші — ні. За його словами, люди бояться, що цвіркуни "прилетіли здалеку і брудні". "Але наше борошно з цвіркунів на 100% виготовлено в Італії. Воно чудово пасуватиме до інших італійських страв ", — додав Чіанні.