В італійській печері знайшли глиняну фігуру, якій 7000 років
Фото: Sapienza University of Rome

Археологи з Римського університету Сапієнца виявили статуетку в печері Баттіфратта, недалеко від Поджо-Натіво в районі Сабіна, Лаціо, пише Arkeonews.

Це глиняна фігурка з жіночими рисами обличчя періоду неоліту, коли на півострові існували перші сільськогосподарські громади. Її вік приблизно 7000 років.

Фото: Sapienza University of Rome
Фото: Sapienza University of Rome

Міждисциплінарне дослідження, координоване Департаментом досліджень стародавнього світу Римського університету Сапієнца, вивчає "технологічні та стилістичні аспекти" фігурки, щоб краще зрозуміти, як вона була зроблена.

Риси обличчя ляльки, на думку археологів, лише схематично позначені. Дослідники, однак, заявили, що ремісник, який створив артефакт, "ретельніше" зобразив зачіску і прикраси на тілі. Ймовірно, цю статуетку використовували для церемоніальних чи ритуальних цілей.

Зазначається, що подібні предмети "дуже рідкісні в Італії". Крім того, такі артефакти "майже відсутні" в археологічних записах Тірренського схилу.

Печера Баттіфратта являє собою лабіринт зі сталагмітами й сталактитами, біля входу якого є джерело. Сучасні дослідження в печері Баттіфратта є частиною більшого проєкту, який проводить Фонд великих розкопок Sapienza щодо доісторичного поселення в долині Фарфа та навколишніх територій.

Фото: Sapienza University of Rome
Фото: Sapienza University of Rome