В Києві на Хрещатику будують ТЦ з двома надземними та ще трьома підземними поверхами
Фото: "Едельбург архітект"

На Хрещатику, 23Б реконструюють закинуту споруду, яка раніше була рестораном "Гімалаї". Там планують звести торговий центр, пише "Твоє місто".

Згідно з новим проєктом, будівля має два поверхи та не перевищує дозволені вісім метрів, але, як виявилося, забудовник вирішив використати підземний простір.

Фото: Едельбург архітект
Фото: Едельбург архітект

У соцмережах з'являються відео робіт важкої техніки. В одному з них, автор зазначає, що багатоповерховий ТРЦ будують у підпірній стіні двох житлових будинків, пам'яток архітектури та містобудування, охоронні номери 486-Кв та 163-Кв, де знаходяться опори цих будинків.

"Уже знищено саму охоронну зону, зруйновано ліву терасу та проламано лівий під’їзд пам’ятки архітектури, охоронний номер 163-Кв", — йдеться у дописі.

Водночас головний архітектор проєкту Олександр Кумейко повідомив виданню "Хмарочос", що "абсолютно нормально використовувати підземний простір, коли робота йде в щільній забудові".

"Головне, щоб це було враховано під час отримання вихідних даних і проведення всіх досліджень та розрахунків. У моєму проєкті це все враховано. І коли ми говоримо про поверховість — то мої слова були, є і будуть — поверховість будівлі — два поверхи", — розповів архітектор.

Він стверджує, що будівля двоповерхова, адже поверховість визначається державними будівельними нормами. Згідно з ДБН, до кількості поверхів включаються лише всі надземні поверхи.

Коментуючи вплив будівництва на сусідні будинки, Кумейко заявив, що глибокі й досить великого перерізу палі потрібні для того, щоб унеможливити вплив будівництва на наявні будинки та схил.

Фото: Едельбург архітект
Фото: Едельбург архітект

Згідно з попередніми проєктами, поверховість нової будівлі сягала шести поверхів. За словами архітектора, станом на сьогодні ця інформація вже не відповідає дійсності, оскільки Мінкульт видав обмеження — висота щонайбільше вісім метрів.

Розроблений проєкт реконструкції пройшов погодження, зокрема, в департаменті охорони культурної спадщини та на містобудівній раді департаменту архітектури й містобудування.

Власниками старої будівлі й новими забудовниками є одна й та сама компанія — ТОВ "Олімп-ЛТД".