У Києві на будівлю, яку визнали пам'яткою, вивісили банер про будівництво офісного центру
Фото: Дмитро Перов

Забудовник "Будинку з комахами" на вул. Володимирській, 93, вивісив банер про будівництво офісного центру. Хоч у червні будівлю внесли до Держреєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомив активіст Дмитро Перов.

Також забудовник від'єднав будинок від електропостачання. Будівельні роботи планують почати у другому кварталі 2023 року, йдеться на банері.

Попри це, активісти збираються і далі проводити в будівлі кінопокази, фотовиставки й тематичні лекції. Зазначається, що за попередній місяць волонтери привели до ладу три кімнати будинку, а також облаштували експозицію, присвячену історії пам’ятки.

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

У квітні стало відомо, що будинок Марії Станіславської, також відомий як "Будинок з комахами", зносять. На паспорті обʼєкта було вказано, що забудовник планує "провести капітальний ремонт" будівлі. Але забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи вели без дозволу.

Після приписів департаментів КМДА у забудовника забрали техніку. Однак один із будівельників продовжив розбирати пам’ятку вручну. Демонтаж будівлі проходив за невтручання Нацполіції.

Забудовник устиг демонтувати повністю два поверхи та сходи правого під’їзду пам’ятки, а також розібрав частину третього поверху.

Будинок збудований у 1893 році та має унікальний інтер’єр: на плафоні парадних сходів зображено рослинний декор з гіпертрофованими комахами, зокрема мухами, у стилі модерн. Завдяки його незвичній формі будівля й отримала свою неофіційну назву.